"Gevelbekleding Grenfell Tower moest zo goedkoop mogelijk"

Bij de renovatie van de Grenfell-toren, in de Britse hoofdstad Londen, is geopteerd om een goedkopere gevelbekleding te gebruiken. Voor de sociale huisvestingsmaatschappij betekende dat een besparing van 300.000 pond (340.979 euro). De gevelbekleding van aluminium en plastic wordt beschouwd als een van de hoofdoorzaken van de brand in de woontoren waarbij minstens 80 doden zijn gevallen.
Mischa Saag

De krant "The Times" en de openbare omroep BBC hebben documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat een gevelbekleding uit aluminium en plastic zo'n 300.000 pond goedkoper uitvalt dan een bekleding uit zink. Een combinatie van aluminium en plastic is minder vuurbestendig dan zink.

De sociale huisvestingsmaatschappij Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO) zou de aannemers hebben aangezet om te gaan voor de goedkoopste renovatie. Zowel de KCTMO als de lokale overheden van Kensington en Chelsea wilden de renovatiekosten van sociale woningen zo laag mogelijk houden. 

De gevelbekleding wordt gezien als de hoofdoorzaak van de snelle uitbreiding van de brand in de Grenfell-toren. Daarbij zijn minstens 80 mensen om het leven gekomen.