"Xiaobo moet kans krijgen op behandeling in binnen- of buitenland"

De Europese Unie vraagt China om Nobelprijswinnaar en activist Liu Xiaobo de kans te geven zich medisch te laten behandelen, hetzij in China, hetzij in het buitenland. Xiaobo, die een celstraf van 11 jaar uitzit, heeft leverkanker en werd van de cel naar een ziekenhuis overgebracht, maar China geeft hem geen bewegingsvrijheid.
2014 Ragnar Singsaas

"De Europese Unie vraagt om Liu Xiaobo vrij te laten om humanitaire redenen en hem de kans te geven zich medische te laten behandelen, in China of elders", zo klinkt het in een mededeling van de Europese buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini.

Zijn vrouw, Liu Xia, staat al zeven jaar onder huisarrest en zou ook ziek zijn.

Meer dan 150 Nobelprijswinnaars riepen de Chinese president Xi Jinping in een petitie op om Liu Xiaobo en zijn vrouw toe te laten zich te laten behandelen in de Verenigde Staten.