De 4 factoren die Bazart op 1 jaar deden groeien van debutant tot publiekstrekker

Vorig jaar debuteerde Bazart als opener in The Barn, vandaag was het op dezelfde plek pre-afsluiter, als "voorprogramma" van goede vriend Max Colombie van Oscar And The Wolf. Op een jaar tijd is veel veranderd: terwijl de jongens zich vorig jaar nog afvroegen of de tent niet halfleeg zou blijven, stonden ze er nu zelfverzekerder dan ooit, als echte showkikkers. Deze vier factoren dragen bij tot dat succes.
All rights: www.joostvh.be

1. Strakke podiumoutfits

Het oog wil ook wat, zeker voor een publiek dat (voornamelijk) uit vrouwen bestaat. Frontmannen Mathieu Terryn, Simon Nuytten en Oliver Symons waren vandaag alle drie strak uitgedost in een wit hemd of shirt, waardoor ze tot in de achterste regionen van de uitpuilende Barn te zien waren.

Terryn is zelfs all the way voor een volledig witte outfit gegaan, met - jawel - gouden details. Voor dat associaties oproept met schlagerzangers: zijn outfit doet veeleer denken aan een pyjama dan aan een smoking. De zwijmelende meisjes smullen ervan. Opvallend detail: zowel Terryn als Nuytten dragen enkele vrouwelijke ringen rond hun vingers. Van hun liefjes, of toch een eigen fashion statement?

2. Meerstemmigheid en catchy ritmes

Bazart heeft drie frontmannen, waarvan Terryn de meest prominente rol opeiste. Nuytten en Symons sloegen de hogere tonen aan, en dat werkte steeds beter, met her en der een geluidseffect tussen. Ook aan de drumpartijen en synths is gewerkt: het klonk allemaal nog wat meer dansbaar en strakker.

3. Confetti en publiekstrucjes

Een festival is de plek bij uitstek waar concertgangers zich willen amuseren. Bands die daarop inspelen, scoren ontegensprekelijk punten. Terwijl Terryn vorig jaar nog overdonderd werd door de mensenmassa, trok hij nu als publieksmenner het hele blik trucjes open om The Barn mee te krijgen.

Met simpele gebaren en wandelingen over de catwalk at het publiek uit zijn hand. Hij had nu trouwens voor het eerst lenzen in, waardoor hij het publiek ook echt kon zien. Halverwege werd het confettikanon ook al eens getest, maar het was pas echt prijs bij - hoe kan het ook anders - "Goud" met bijhorende confetti. "Ik wil een volksfeest!", schreeuwde hij. En dat kwam er ook. "Ik heb het gevoel dat de sfeer erin zit?", klonk het ook nog. Toen Terryn op de hekken klom, was de massahysterie nabij.

4. Meezingbare hits

"Is er plaats voor mij?", "Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel", "Te veel chaos vandaag": catchy zinnen die blijven hangen en die op commando ook lustig worden meegezongen. Het leek of Bazart enkele duizenden meisjeskoren had uitgenodigd in The Barn. Het geluidsvolume dat het publiek produceerde, was onvoorstelbaar. En ook de nieuwe nummers "Contra" en "Eya" gingen er goed in. Daarbij experimenteerde de groep vooral met de kopstem en synths van Symons, met succes.

Platina

Eerder vandaag kregen Terryn, Nuytten en Symons tijdens een interview op Studio Brussel een platinaplaat voor hun debuutalbum "Echo" dat op 30 september vorig jaar verscheen.

"Het is zot, het blijft precies maar gaan", zei Terryn in een reactie. "Ik blijf wachten tot we eens op ons bakkes gaan. Dit is superfijn, echt fantastisch."

Jokko