De smartphone is stilaan de nieuwe GPS

Mensen die met de auto op reis gaan, gebruiken almaar vaker hun smartphone om niet verloren te rijden. En dat je binnen de EU geen roamingkosten meer moet betalen, draagt daar toe bij.

De jaarlijkse vakantieuittocht is begonnen. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone als gps-toestel. Het wegvallen van de roamingkosten in Europa draagt ook bij tot de populariteit van de smartphone als gps.

Gps-producenten zagen de verkoop van losse gps-systemen in ons land het afgelopen jaar tot 15 procent dalen. Die terugval in de verkoop wordt deels veroorzaakt door het succes van navigatieapps, maar is volgens Lars Guns van gps-producent TomTom ook aan een typisch Belgisch fenomeen.

In België rijden namelijk meer bedrijfswagens rond dan in andere landen en die zijn uitgerust met ingebouwde navigatiesystemen.

Volgens een onderzoek van telecomoperator Orange bij 1200 klanten blijkt dat 50 procent van hen op vakantie de gps-functies en -applicaties verkiezen boven de klassieke gps om op hun bestemming te geraken. Meer nog, de bevraagden menen dat de gps-functies en -applicaties op onze 4G-smartphone dit jaar definitief doorbreken. Vooral jongeren zeggen vaarwel tegen de klassieke navigator en kiezen voluit voor de digitale wegenapp.