Duterte na 1 jaar en veel controverse nog altijd populair in eigen land

Hij wordt vaak vergeleken met de Amerikaanse president Trump, vanwege een soortgelijk assertief taalgebruik en een verbazingwekkende zelfverzekerdheid. Maar Rodrigo Duterte heeft wel iets voor op Trump. Meer politieke ervaring namelijk. Hij is al een jaar aan de macht als Filipijns president, en daarvoor was hij bijna twee decennia lang burgemeester van Davao, de hoofdplaats van de onrustige provincie Mindanao.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Tijdens die periode in Mindanao ontpopte Duterte zich al als een leider van het harde soort. Meer dan duizend mensen werden onder zijn burgemeesterschap omgebracht door burgerwachten. De moordpartijen pasten in de strijd tegen de drugshandel en -consumptie, en ze maakten hem bekend en populair over het hele land. Toen hij zich begin vorig jaar kandidaat stelde voor het presidentschap beloofde Duterte de praktijk dan ook in de rest van de Filipijnen te zullen toepassen. Drie miljoen drugsgebruikers werden met de dood bedreigd, als ze hun leven niet zouden beteren.

En ja, sinds Duterte eind juni van vorig jaar aan de macht kwam zijn er volgens diverse rapporten zowat 7.000 mensen vermoord, zowel door de politie als door minder legale groeperingen. Tot afgrijzen van mensenrechtenorganisaties. Human Rights Watch vindt zelfs dat de Verenigde Naties het gedrag van de Filipijnse president moeten onderzoeken, en hem eventueel in staat van beschuldiging stellen wegens misdaden tegen de mensheid.

Opmerkelijk populair

Maar in eigen land blijft Duterte populair. Het aantal Filipijnen dat zijn beleid goedkeurt, is in een jaar tijd met amper acht procentpunt gedaald, van 86 naar 78 procent, en dat is niet slecht voor een dergelijk controversieel figuur. De populariteit is ook opmerkelijk omdat er van de andere verkiezingsbeloftes van Duterte weinig in huis is gekomen. De armoede bijvoorbeeld blijft een groot probleem, in sommige regio’s is er zelfs sprake van honger. De werkloosheidsgraad in de Filipijnen zit flink boven de twintig procent.

En dan zijn er de vele conflicten in het zuiden van het land, met communisten, separatisten, islamisten. Beloofde vredesakkoorden blijven uit. Meer nog, sinds kort is er een nieuwe golf van geweld op het eiland Mindanao. Militanten die banden claimen met terreurgroep IS belegerden half mei onverwacht de stad Marawi. Tijdens het tegenoffensief van het Filipijnse leger kwamen honderden mensen om het leven, onder wie heel wat soldaten. Tot nu toe is de situatie nog altijd niet opnieuw onder controle, ondanks strijdlustige taal van Duterte, ondanks het uitroepen van de staat van beleg.

Duterte wist wel de relatie met China te verbeteren. De betrekkingen met de grote Aziatische buur waren al jaren gespannen, door een rechtszaak die de Filipijnse autoriteiten hadden aangespannen tegen Peking over een aantal eilandengroepen in de Zuid-Chinese Zee, waar beide landen aanspraak op maken. De zaak werd gewonnen door Manilla, tot grote ergernis van de Chinezen. Duterte ging persoonlijk de plooien gladstrijken in de Chinese hoofdstad, ongetwijfeld met het grote economische belang van de Chinees-Filipijnse relaties in het achterhoofd.

Voor het westen een meedogenloze en gevaarlijke populist

Maar voor velen in het westen blijft de president van de Filipijnen een meedogenloze en gevaarlijke populist, die zonder verpinken over lijken gaat. En zijn uitspraak dat Filipijnse soldaten gerust een vrouw of drie mogen verkrachten – later afgedaan als ‘grapje’ – maakt de reputatie van de sterke man in Manilla er alleen maar bedenkelijker op. Dat diezelfde soldaten mild zouden worden beoordeeld als ze tijdens gevechten burgers zouden doden, dat meende Duterte daarentegen bloedserieus.