Eric Corijn: “Mayeur zal zich kunnen bezinnen op de Mont Blanc”

Ex-burgemeester van Brussel Yvan Mayeur is sinds vandaag ook geen lid van de PS meer. Brussel-kenner en professor Eric Corijn beschouwt het als een persoonlijk drama. “Maar als bergbeklimmer zal hij zich kunnen gaan bezinnen op de Mont Blanc”, zegt Corijn.

Eric Corijn (zie foto in tekst)ontmoette Yvan Mayeur meermaals professioneel. In "De wereld Vandaag" op Radio 1 is hij ambigu over de figuur van Mayeur. “Hij was zeker aan de linkerzijde van de PS te situeren. Dat was al duidelijk toen hij als een van de weinige opkwam voor het gemeentelijk migrantenstemrecht."

"Zijn bestuurscapaciteiten waren niet te onderschatten. De voetgangerszone in Brussel heeft hij persoonlijk doorgedrukt. Maar het lag in zijn karakter om alles naar strijd te vertalen. Nuance lag hem niet, wel tweedeling. Hij stond bij iedereen bekend geen gemakkelijke te zijn. Maar daar stond dan weer een zeer ondernemend figuur tegenover.”

 

"Normvervaging bij Mayeur onbegrijpelijk"

Toch heeft de hele Samusocial-affaire de VUB-professor verrast: “Ik vind de normvervaging bij Mayeur onbegrijpelijk. Dit moet misschien niet echt iets over zijn karakter zeggen. Ik vrees dat het eerder systemisch is voor de Franstalige politiek."

"Misschien is het allemaal te verklaren door de manier waarop hij opgeklommen is. Hij had een diploma van sociaal assistent, niet eens een universitair diploma. Hij kon duidelijk niet weerstaan aan de verleiding een hogere levensstandaard aan te nemen. Het is typisch geworden voor veel bestuurders in België.”

"Toekomst Mayeur is onzeker"

Eric Corijn geeft weinig voor de toekomst van de voormalige burgervader van Brussel: “Zijn toekomst is onzeker, toch vooral na de breuk met de partij. Het politiek vangnet valt weg en dan wordt het moeilijk om aan de bak te komen. Dit is een persoonlijk drama. Hij is bergbeklimmer. Hij zal zich kunnen bezinnen op de Mont Blanc.”