Kabila annuleert toespraak om "gezondheidsredenen"

De Congolese president Joseph Kabila heeft zijn traditionele toespraak voor de Onafhankelijkheidsdag in de Democratische Republiek Congo afgezegd "om gezondheidsredenen". Dat laat hij weten via Twitter.

"Ik betreur dat ik me dit jaar, om gezondheidsredenen, niet op de traditionele manier tot u kan richten", zegt Kabila. De president verzoekt zijn bevolking om de 57e verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid "in rust en meditatie" te vieren.

Kabila is sinds 2001 president van Congo, hoewel zijn tweede mandaat al op 19 december 2016 is verstreken. Sindsdien is Congo helemaal weggezakt in een politieke crisis. Gezien de gespannen context, werd nochtans uitgekeken naar wat Kabila zou zeggen over onder meer de onveiligheid in onder meer het noordoosten en de Kasaï, de economische moeilijkheden en de internationale druk voor het herstel van de rechtsstaat in Congo.

Zelfs over de begrafenis van voormalig oppositieleider Etienne Tshisekedi blijft de verwarring duren. Tshisekedi is al op 1 februari overleden in Brussel, en zijn lichaam bevindt zich tot op vandaag nog altijd in een koelcel in België. De Congolese autoriteiten en oppositiepartij UDPS zijn het nog altijd niet eens geraakt over de plaats waar de oppositieleider kan worden begraven.