Radiohead stopt te vroeg, maar trakteert Werchter wél op hits

Radiohead was een van de bands waar de Rock Werchtergangers dit jaar het meest naar uitkeken. Thom Yorke en de zijnen staan live altijd garant voor verrassingen en experimenten, maar maakten volgens Studio Brusselpresentatrice Kirsten Lemaire een goede beurt vanavond. "Ze kozen voor een gulden middenweg, met enkele monsterhits in hun set. En Thom Yorke zelf had er zichtbaar zin in."
All rights: www.joostvh.be

Wie zich niet ruim op tijd aan het hoofdpodium had gepositioneerd, miste het begin van het concert want Radiohead start - tegen alle festivalgebruiken in - ruim 10 minuten te vroeg. Geen seconde te vroeg voor veel Werchtergangers die naar dit concert hebben uitgekeken. Thom Yorke en co worden verwelkomd met een stormachtig applaus, dat zich in de loop van het concert nog meermaals herhaalt telkens de grote massa een nummer na enkele tonen herkent.

Door de vroege start stopt het concert wel een klein halfuur vroeger dan gepland. Hoewel Thom Yorke een man van weinig woorden is, valt zijn passage in Werchter duidelijk in de smaak. Al reageren de Werchtergangers die eens een kijkje komen nemen iets matiger en makker op het fenomeen Radiohead. De experimenten zijn geen spek voor ieders bek, zo veel is duidelijk. Geniaal of toch wat zweverig: de meningen bij omstaanders zijn verdeeld.

(lees voort onder de foto)

"Goed opgebouwd concert, met goesting"

"Het begin was niet echt toegankelijk voor niet-Radioheadfans, maar ze hebben een goed opgebouwde set gespeeld", vertelt Studio Brussel en Canvaspresentatrice Kirsten Lemaire na het concert. "De visuals op de grote schermen waren indrukwekkend: de mix van uiteenlopende beelden gaven een psychedelisch effect, maar dat werkte wel. Yorke zelf verschijnt slechts zelden in beeld."

Thom Yorke, die niet bepaald bekend staat als de vrolijkste en makkelijkste aller frontmannen was volgens Lemaire ook in goede doen. "Eigenlijk heeft hij veel interactie gehad met het publiek (afwisselend in Frans en Engels, nvdr). En hij zag er welgezind en blij uit op het podium: iets wat je niet altijd van zijn gezicht kan aflezen. De inleving en goesting waren er."

De set was volgend Lemaire een mooie middenweg tussen het experimentele en de grote hits. "Voor de liefhebbers: helaas geen "Creep" vanavond. Dat spelen ze nog zelden, maar na hun vertolking op Glastonbury vorige week hadden sommigen misschien hoop. Maar eigenlijk mogen we niet klagen: ze hebben drie nummers gespeeld uit "OK Computer", het album dat 20 jaar bestaat. Zowel "No Surprises", "Paranoid Android" en afsluiter "Karma Police" zijn de revue gepasseerd."