Rock Werchterabonnee Tanguy (40) miste de voorbije 25 jaar geen enkele editie

Tanguy (40) werkt met jongeren uit de bijzondere jeugdzorg, maar daarnaast is muziek zijn grootste passie. Sinds zijn 15e heeft hij geen enkele Rock Werchter gemist. Tanguy viert met zijn 25e toegangsticket zijn zilveren Werchterjubileum. "Op Rock Werchter bloei ik helemaal open."

Sinds zijn Werchterkennismaking in 1993 tekent Tanguy elk jaar present. "Toen heette het festival nog Torhout-Werchter, met op elke locatie één festivaldag. Ik was een jongen van 15, die toevallig voor de eerste keer naar een festival mocht, omdat onze scoutsleider ook ging. En dat vond mijn moeder wel veilig en betrouwbaar. Die affiche ken ik nog helemaal vanbuiten", vertelt hij enthousiast. "Blikvangers waren Neil Young, Metallica, Lenny Kravitz en Faith no More, als ik me niet vergis."

Tanguy denkt er melancholisch aan terug. "Ik wist eerlijk gezegd niet wat ik meemaakte. Tienduizenden mensen, op zo'n groot terrein, die zich samen amuseren: geweldig. Een openbaring en een ontdekking, was het toen. Die kennismaking met Werchter heeft de muziekfan in mijn getriggerd. Ik voelde ook voor het eerst een ultieme vrijheid: ik brak als prille puber uit een carcan. Dat eerste pintje, heftig doen met je vrienden op de eerste rij: dat was zó leuk."

De voorbije jaren stond Rock Werchter altijd met stip aangekruist in Tanguys agenda. "Ik kan het niet laten, weer of geen weer. Je hoopt op zomers weer, omdat de festivalvibe dan sterker is, maar eens je hier bent maakt het weer niet zo veel uit. Rock Werchter is deels een verslaving. We gaan al sinds jaar en dag met dezelfde vriendengroep. Af en toe komen er mensen bij, of vallen er af. Ik moedig mensen aan om te blijven meegaan", zegt hij. "Naar Rock Werchter komen heeft een chemie, door de combinatie van vriendschap en muziek samen. Vakantie ook, en vrijheid om te zijn wie je bent, en je gewoon te amuseren."

"Durf experimenteel te programmeren"

Dit jaar kijkt Tanguy vooral uit naar Radiohead. "Een klassieker, maar ik denk dat ze een supergoed concert gaan spelen. Arcade Fire gisteren was ook geweldig. En dit jaar kan niemand rond de komst van Foo Fighters heen. Ook voor veel jeugdvrienden is dat de reden om dit jaar nog eens mee te komen. Maar eigenlijk heb ik een heel uiteenlopende muzieksmaak, dankzij mijn oudere broer. Op momenten dat hij vroeger niet thuis was ging ik stiekem in zijn platenkast snuisteren om dingen te beluisteren."

Ondanks zijn uitgebreide festivalpalmares zijn er nog artiesten die Tanguy nog niet aan het werk gezien heeft. "Geen kritiek op de organisatie, maar je moet meegaan met je tijd. Qua hoofdacts mis ik soms een gedurfde keuze, zoals Drake of Kendrick Lamar. Dat moet kunnen, dus ik hoop hen een van de komende jaren te zien op Rock Werchter."

Meest memorabele momenten

  •  1999, R.E.M.: "In die tijd was dat een huisband van Rock Werchter. Tijdens "The end of the world" stonden we aan de bomenrij achteraan toen er een gigantisch onweer losbrak. We twijfelden twee seconden of we niet moesten gaan schuilen, maar nee: we zijn keihard gaan dansen in de regen. Dat moment is me altijd bijgebleven. We waren doorweekt, maar voelden ons geweldig."
  •  1996, Björk: "Ik heb haar aan het werk gezien in Torhout. Na het concert kon ik een tijdlang niets zeggen, omdat ik zo onder de indruk was van haar. Pas twee uur later vroeg ik nog om een pintje."

Meest gelezen