Roma kraken bewoond huis in Gent: wet tegen kraken nog niet aangepast

In Gent hebben Roma opnieuw een bewoond huis gekraakt. De eigenaars en de politie staan erbij en kijken ernaar. Ze kunnen niets doen zolang de wet niet is aangepast. Die aanpassing was door minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beloofd tegen Pasen. De wet is klaar, maar moet nog worden goedgekeurd door het parlement.
Archieffoto van de vorige kraak, in maart

Even terug naar maart: Roma-zigeuners hadden in de Holstraat in Gent een huis gekraakt terwijl de eigenaars op vakantie waren. Daar was toen veel heisa rond en velen vonden dat dat niet kon, ook de minister van Justitie. Een aanpassing van de wet moest dat oplossen. Minister Geens heeft een wet klaar. De wet is goedgekeurd door de Raad van State, maar er is nog niet over gestemd in het parlement.

"Het is de wet"

De aanpassing is er dus nog niet en de krakers kunnen nog altijd ongehinderd hun gang gaan. In de Provenierstersstraat, de Peperstraat en de Sint-Jacobsnieuwstraat zijn 3 huizen gekraakt. Het zijn huizen die heel binnenkort verbouwd zullen worden. Een daarvan wordt momenteel bewoond door Alexander De Cuyper. Hij kreeg gisteren een telefoontje van de buren dat er een tiental krakers in zijn huis verbleven.

"Ik ben er onmiddellijk naartoe gegaan en heb gezien dat er effectief een tiental mensen verblijft. Ook zo in de woning ernaast. Ik heb ook onmiddellijk de politie verwittigd. Zij zijn ook ter plaatse geweest maar kunnen helaas niets doen. "Het is nu eenmaal de wet", zeiden zij. We hebben met onze eigen ogen gezien dat de krakers de sloten aan het vervangen zijn. Maar wij kunnen daar niets tegen doen", getuigt De Cuyper.

Nog niet goedgekeurd

Zolang de wet niet is aangepast kan enkel een vrederechter krakers uit een huis laten zetten, maar zo'n procedure kan gemakkelijk enkele weken aanslepen. Na het vorige kraakincident in Gent beloofden de politieke partijen nog dit voorjaar de wet te zullen veranderen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

Op het kabinet van minister Geens is te horen dat het wetsvoorstel van parlementsleden Yuksel (CD&V), Lachaert (Open VLD) en Dewit  (N-VA) vorige week in de commissie Justitie is voorgesteld. Maar het is nog niet aangenomen omdat de oppositie hoorzittingen gevraagd had.