Termont: "Machteloos tegenover krakers zonder federale wetgeving"

De Gentse burgemeester Daniel Termont (SP.A) herhaalt dat hij als burgemeester niet tegen krakers kan optreden zo lang het parlement geen federale wetgeving heeft goedgekeurd. Hij reageert op het nieuws dat Roma andermaal drie huizen in zijn stad hebben gekraakt. In maart was er al een gelijkaardig voorval in Gent.

"De federale regering had beloofd om een wet te stemmen", zegt burgemeester Termont tegen VRT Nieuws. "De minister van Justitie had beloofd dat dit tegen Pasen het geval zou zijn. We zijn bijna juli en het is nog altijd niet het geval."

De hele krakersproblematiek kwam in maart in een stroomversnelling nadat Roma een woning van een gezin hadden gekraakt dat tijdelijk in Vietnam verblijft. Daarop kwam er een initiatief van de federale regering, maar vorige maand bleek dat de Raad van State een "ernstige herwerking van het wetsvoorstel" had geadviseerd.

"Zo lang het federale parlement geen nieuwe wetgeving stemt die aan dat kraken een eind kan maken, kan daaraan niet worden gedaan", aldus Termont. "Noch de burgemeester noch de lokale politie hebben de bevoegdheid die mensen eruit te zetten. Dat moet via de vrederechter gaan en ze moeten daarvoor een procedure openen."

Dat de SP.A in de Kamer over de kwestie om extra hoorzittingen zou hebben gevraagd, kan Termont niet bevestigen. "Ik weet wel dat mijn partij al maanden geleden een concreet voorstel van besluit heeft voorgelegd, maar ik weet ook niet of dat behandeld is of niet. Ik vrees van niet aangezien ze in de oppositie zitten."

In een reactie herhaalt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat de oppositie in de commissie Justitie advies van de Raad van State heeft gevraagd. "Dat is definitief uitgebracht midden mei. De teksten werden nadien grondig besproken en aangepast en goedgekeurd. Op de zitting in commissie justitie vorige week heeft de oppositie besloten hoorzittingen te houden."

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Groen reageren boos op de uitspraken van Termont  en hebben het over "vertragingstechnieken van de oppositie".