Trump bedreigt Noord-Korea op persco met president Zuid-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump heeft na zijn ontmoeting met de nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in het witte huis opnieuw scherpe taal gesproken aan het adres van Noord-Korea. "Het strategisch geduld met Noord-Korea is op", zei Trump.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump heeft tijdens zijn persconferentie na zijn ontmoeting met de nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in aangekondigd dat hij andere landen oproept om samen met de VS sancties tegen Noord-Korea in te stellen.

Trumps oproep is vooral aan China gericht, dat weigert zich aan te sluiten bij de westerse sancties tegen Noord-Korea. "Het tijdperk van het strategische geduld met het Noord-Koreaanse regime is mislukt. Het geduld is op", aldus Trump.

Volgens Trump is het regime in Pyongyang roekeloos en wreed. "Miljoenen Noord-Koreanen lijden en zijn een hongerdood gestorven." Hij verwees ook naar de Amerikaanse student die onlangs omkwam in de VS, nadat hij in Noord-Korea na bijna een jaar cel werd vrijgelaten uit een strafkamp.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Korea wil defensie hervormen

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in bevestigde de gezamenlijk visie van zijn land en de VS over de aanpak van Noord-Korea. Moon Jae-in kondigde ook aan dat hij het leger van Zuid-Korea wil hervormen, om beter in staat te zijn zichzelf te verdedigen.

Eerder vrijdag had Trump het al over de "verscheidene opties" van de VS met betrekking tot Noord-Korea. Het is er volgens Trump Washington om te doen om Pyongyang te doen afzien van zijn raketten- en nucleaire wapenprogramma's.

Op het programma van de gesprekken tussen Trump en Moon stonden, behalve de kwestie Noord-Korea, ook de handelsbetrekkingen tussen beide landen. Daarover zei Trump dat ze werken aan een nieuw handelsakkoord tussen beide landen.

Het overleg over het nieuwe handelsakkoord verloopt positief volgens Trump. Hij benadrukte dat Amerikaanse bedrijven en in het bijzonder de auto-industrie een eerlijkere behandeling moeten krijgen in het handelsakkoord met Zuid-Korea. "Daarover heeft Moon Jae-in garanties gegeven dat het een evenwichtig akkoord wordt."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.