Wateroverlast bezorgt Berlijnse brandweer drukke nacht

Zware regenbuien treffen sinds gisterenmiddag het noorden en oosten van Duitsland. Vooral hoofdstad Berlijn is door het regenweer getroffen: daar werd de noodtoestand tijdelijk afgekondigd en is de Berlijnse brandweer afgelopen nacht tot 2.000 keer moeten oprukken.

De regenval begon gisterenmiddag en zorgde tot de ochtend voor problemen. Op 24 uur tijd viel dubbel zo veel regen uit de lucht als de gemiddelde hoeveelheid over de hele maand juni.

Ellendige wateroverlast

Het hevige regenweer veroorzaakte vooral in Berlijn veel ellende. Het openbaar vervoer had er erg te lijden door het noodweer, omdat metrostations en straten volledig onderliepen.

Op de luchthaven Tegel in Berlijn werden vluchten tijdelijk geannuleerd en passagiers moesten rekening houden met vertragingen.

De Berlijnse stadsring A100, een van de vijf drukste autosnelwegen in Duitsland, werd ook gedeeltelijk gesloten door de overstromingen.

In de wijk Charlottenburg werd een huis geëvacueerd dat dreigde in te storten door het wateroverlast. Enkele uren later werd het weer vrijgegeven.

(lees voort onder de tweets)

Drukker dan nieuwjaarsperiode

Het was een drukke nacht voor de Berlijnse brandweer. Zij werden van overal opgeroepen om straten, kelders en bedrijven leeg te pompen.

Rond elf uur gisterenavond had de brandweer al 2536 operaties uitgevoerd. "Tijdens nieuwjaarsnacht hebben we aanzienlijk minder operaties", besloot Björn Radünz, woordvoerder van de Berlijnse brandweer.

De noodtoestand werd tijdelijk ingesteld. Die ging gisteren om 12:26 uur van kracht. Omstreeks 15 uur vandaag verklaarde de brandweer van Berlijn dat de noodtoestand weer was beëindigd.

Situatie onder controle

De beelden zijn indrukwekkend, maar de schade blijkt uiteindelijk minder erg dan gevreesd. Er is sprake van een aantal ongevallen, waarbij lichtgewonden vielen.

Tegen de ochtend raakte de situatie opnieuw onder controle. De Duitse weerdienst waarschuwt echter nog voor zware regenval op vrijdag in onder meer Berlijn, Brandenburg, Hamburg en Nedersaksen.