Weyts schaft gratis theoretisch rijbewijs op school af

Vanaf september 2018 kunnen jongeren hun gratis theoretisch rijbewijs niet meer behalen op school. Dat schrijft Het Nieuwsblad en het bericht is bevestigd aan VRT Nieuws. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) schaft het systeem af.
Jonas Hamers / ImageGlobe

Sinds 2007 kunnen scholieren op hun 17e gratis theoretische rijlessen volgen op school en hun voorlopig rijbewijs halen. De maatregel werd ingevoerd door toenmalig minister Kathleen Van Brempt (SP.A).

Maar Ben Weyts, de huidige minister van Mobiliteit, wil het systeem vanaf september 2018 afschaffen. Hij ziet te veel nadelen. Zo vindt hij het niet de taak van de Vlaamse overheid om jongeren naar de auto te leiden. "Bovendien is de idee ook wat voorbijgestreefd. Mensen halen steeds later hun rijbewijs, vaak als ze al een stuk in de twintig zijn. Vaak is dat voorlopig rijbewijs dan al lang verlopen en kunnen ze opnieuw beginnen."

Een digitaal portaal

Zal de afschaffing van het systeem er niet toe leiden dat heel wat jongeren verplicht worden duurdere privélessen te volgen? Weyts ontkent dat. "In plaats van gratis cursussen in functie van het theoretisch rijbewijs te geven, vind ik dat we die middelen moeten gebruiken om lessen verkeersveiligheid te geven. Niet alleen aan jongeren, maar aan alle leeftijdsgroepen."

Weyts wil daarom een digitaal portaal oprichten, waar alles over verkeersveiligheid en -educatie verzameld wordt en waar cursussen kunnen worden gevolgd. 

"18-jarige niet de boodschap geven om in een auto te kruipen"

Federdrive, de federatie van erkende rijscholen en opleidingscentra, vindt het een logische beslissing van de minister. 

"We begrijpen dat je aan een 18-jarige niet de boodschap moet geven om in een auto te kruipen. Dat is een maatschappelijk gegeven. Ook wij hebben al studies gevoerd die uitwijzen dat jongeren almaar later achter het stuur kruipen. Het is niet coherent om ze dan op 18 jaar de boodschap te geven: "Nu moet je dat doen"", vertelt Jeroen Smeesters van Federdrive. 

Wel hoopt de federatie dat het vrijgekomen budget gebruikt zal worden voor verkeersveiligheidslessen voor jongeren, iets waar ook Weyts zich in kan vinden. "Daar zijn nog gesprekken over. De vraag is wie die lessen zou geven. Worden die lessen gegeven door experts uit de sector of ziet minister Weyts een ander alternatief?"