Zuhal Demir en Alain Hubert sluiten "Pax Antarctica"

Na drie maanden intensief onderhandelen hebben staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) en de International Polar Foundation van Alain Hubert een nieuwe overeenkomst gesloten over het beheer van de Prinses Elisabethbasis op de Zuidpool. Dat is bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie. Hiermee komt een eind aan een kleine twee jaar van geruzie en juridisch gekrakeel.

De nieuwe regeling komt in de plaats van alle voorgaande overeenkomsten en juridische geschillen. "We hebben drie maanden intensief onderhandeld om een akkoord te hebben over zowel het verleden als over de toekomst", zegt Demir. Alle juridische procedures, die al 700.000 euro hebben gekost, worden stopgezet. De Belgische Staat betaalt wel een bedrag van 4,5 miljoen euro, onder meer voor het vereffenen van onbetaalde facturen.

Er wordt nu een Internationale vzw opgericht, terwijl de International Polar Foundation van Hubert zal instaan voor het onderhoud en het beheer van de Prinses Elisabethbasis. Alles wordt gefinancierd door de Belgische staat, die daarvoor 3,15 miljoen euro per jaar op tafel legt.

Dankzij het akkoord vertrekt er dit jaar nog een missie naar de basis op Antarctica. Door de geschillen uit het verleden was dat vorig jaar niet het geval.

De voorbije jaren lag Alain Hubert overhoop met Demirs voorganger Elke Sleurs, die hem en zijn International Polar Foundation (IPF) uit de beleidsraad had gezet.

Daarop was een juridische strijd ontstaan die de benoeming van een nieuwe beleidsraad blokkeerde. In maart had een Brusselse rechtbank dwangsommen van 5.000 euro opgelegd per dag dat er geen beleidsraad benoemd was. Daarop had Demir aangegeven dat ze af wilde van het juridische steekspel rond de Zuidpoolbasis.