1 op de 4 kinderen in Vlaanderen kan niet op reis

In Vlaanderen groeit 1 op de 4 kinderen op in een gezin dat zich geen reis van een week kan veroorloven. Voor mensen met een lager inkomen is vakantie niet evident. Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen onderhandelt bij toeristische partners voor een goedkopere prijs en met succes. Bij de start in 2001 waren er totaal 752 vakantiegangers, dat cijfer steeg tot ruim 130.000 in 2016.

Die groei komt er doordat Steunpunt Vakantieparticipatie meer en meer bekend is, maar ook doordat er steeds meer mensen zijn die een lager inkomen hebben.

Onze redactie ging met Marleen Wauters naar Center Parcs. Dankzij dit steunpunt kan zij er enkele dagen tussenuit. Als alleenstaande moeder van 2 kinderen moet ze rondkomen met zo'n 1.000 euro per maand. Op vakantie gaan is dus niet vanzelfsprekend.

Uit het hele aanbod zijn vooral de daguitstappen het populairst. In 2016 waren er dat zo’n 110.713. Die uitstappen gaan vooral naar de Zoo van Antwerpen, Plopsaland in De Panne en Planckendael in Mechelen.

Meest gelezen