#PoseTonMacron: Emmanuel Macron doet het weer

Het officiële staatsportret van de Franse president moet kracht en betrouwbaarheid uitstralen, maar veel creatieve Twitteraars zien er toch wat anders in. De stijfdeftige Macron als Kate Winslet, als Nieuw-Zeelandse rugbyspeler of als lid van de YMCA, het is eens wat anders.

Emmanuel Macron doet het weer. In mei leidde een foto waar hij samen met de Canadese premier Justin Trudeau een gezellig wandelingetje maakte tijdens de G7-top in Italië al tot hilariteit op het internet. Dit keer moet zijn officiële staatsportret eraan geloven.

Donderdag verspreidde het Elysée een officiële staatsfoto van het Franse staatshoofd. Die toont Emmanuel Macron, leunend voor het bureau in zijn kantoor, strak in het pak en stijfdeftig, met een bescheiden glimlach op de lippen. Een foto die kracht en betrouwbaarheid moet uitstralen, en bij de bevolking vertrouwen moet inboezemen. Dat zal hij ongetwijfeld doen, maar veel Twitteraars zien er toch wat anders in.

#PoseTonMacron

Binnen de kortste keren postten creatieve Twitteraars onder de hashtag #PoseTonMacron parodieën en memes op het staatsportret. Die brengen Macron in verrassende, niet-alledaagse, soms hilarische locaties en contexten terecht. Als Kate Winslet op de boeg van de Titanic. Als een van de Men in Black. Als een Nieuw-Zeelandse rugbyspeler. Geniet u even mee.

(lees verder onder de tweets)

Wat doen die smartphones daar?

Op het moment van schrijven van dit artikel is de officiële foto die Emmanuel Macron donderdag tweette, 97.299 keer "geliked" en 21.410 keer gedeeld.

Franse media bekeken het zaakje intussen wat nuchterder en stelden zich vragen bij de twee smartphones die quasi casual op Macrons bureau liggen. Een bewuste strategie om aan te tonen dat de president mee is met zijn tijd, of was hij gewoon vergeten dat die er nog lagen?

Het Elysée tweette later een "making of"-filmpje van het staatsportret. Daaruit moet onder meer blijken dat president Macron heel doordacht de attributen op zijn bureau schikt voor hij zijn pose aanneemt.

lees ook