ANTWOORD Hoofdredactie VRTNieuws

De hoofdredactie van VRT Nieuws heeft geantwoord op de open brief van studente Souhaila Akarkach over de grootschalige betoging van de Marokkaanse gemeenschap in Brussel en de rol van de Belgische media. De brief werd door een twintigtal mensen uit België en Nederland ondertekend.

Het is altijd vervelend als er een open brief geschreven wordt aan "de media". Natuurlijk is er een collectief van media en is er een collectieve verantwoordelijkheid. Maar in sommige discussies liggen de verschillende media ver uit elkaar en voelt het ene medium zich niet echt verwant met het andere. Wanneer het heel specifiek over één onderwerp, over één gebeurtenis gaat, dan moet je als medium natuurlijk wel echt bij jezelf kijken. Gaat dit over ons?

Wel ja, het gaat over ons! Ook de nieuwsdienst van VRT was niet op de betoging van 25 juni in Brussel. Niet omdat het ons niet interesseert, wel omdat we het niet wisten. Het klinkt als een goedkoop excuus, maar dat is het niet. Het is best wel pijnlijk en -vooral - iets om bij stil te staan. "We wisten het niet" klopt niet voor de volle 100%.

Twee journalisten hebben een tweetal uur voor de betoging een sms gekregen. Ze waren niet op de redactie, maar gaven het bericht wel door. Daar was - minimumbezetting op zondag, weet je wel - niemand meer beschikbaar. Het was op dat moment ook niet duidelijk of het een grote betoging zou zijn. We hadden immers al verschillende andere demonstraties in het nieuws gebracht. Het weekend ervoor was een kleinere betoging van enkele honderden mensen wel in het radio- en televisiejournaal gekomen.

Dat alles neemt niet weg dat we wel degelijk op de betoging van vorig weekend hadden moeten zijn, met – door de politie bevestigd – 16.000 betogers. En het legt vooral bloot hoe ons netwerk niet voldoende groot is. We hebben te weinig contact met de Marokkaanse gemeenschap. Ons netwerk is niet divers genoeg. Een dringend en belangrijk werkpunt voor "de media".

Toch vinden we het jammer dat de open brief volledig voorbij gaat aan de aandacht die VRT Nieuws al maandenlang geeft aan de protesten in de Rif en over de weerklank die ze vinden in België. Talloze artikels en fragmenten zijn daarvan terug te vinden op deredactie.be. Er zijn al demonstraties gecoverd, ook in duidingsprogramma’s op radio en televisie zijn de protesten besproken. We vinden het dan ook niet echt correct om te zeggen dat "Belgische media" – wij als VRT Nieuws – zo weinig interesse tonen in hetgeen leeft "bij dit segment van de bevolking". Want wat betekent die zinsnede precies? Waarom zouden we de Marokkaanse gemeenschap negeren en wél aandacht hebben voor mensen van Turkse of Iraanse origine, zoals de brief aanhaalt. De redenering daarachter is niet helemaal duidelijk.

"Het zijn niet alleen de aandeelhouders die tevreden gesteld moeten worden", schrijft Souhaila Akarkach. Wel, voor VRT Nieuws is dat natuurlijk wel zo. Want de aandeelhouders, dat zijn jullie, ons publiek, ons breed en divers publiek. Die moeten zo breed mogelijk tevreden zijn – en zich terug kunnen vinden – in de verslaggeving van VRT Nieuws.

We weten dat onze verslaggeving diverser moet zijn. Daar werken we hard aan. Tegelijk vragen we de diverse gemeenschap om ook beter met ons te communiceren. Het contact met de auteur van de open brief is er geweest. De zaken zijn nu uitgeklaard. En zo hoort het ook.

Hoofdredactie VRT Nieuws