Benoît Hamon verlaat de Franse PS en start een eigen beweging

De Franse politicus Benoît Hamon stapt uit de socialistische partij (PS) om een eigen politieke beweging op te starten. Dat heeft hij aangekondigd tijdens een toespraak in Reuilly, in het 12e arrondissement van Parijs. Hamon was bij de Franse presidentsverkiezingen nog kandidaat voor de PS, maar hij sneuvelde in de eerste ronde met een teleurstellend resultaat.
AFP or licensors
Benoît Hamon bij de aankondiging van zijn nieuwe beweging.

"Ik heb vandaag beslist de PS te verlaten. Ik verlaat de partij, maar ik verlaat het socialisme noch de socialisten", zo verklaarde op een bijeenkomst in Parijs.

Hamon kondigde meteen ook de oprichting van zijn eigen politieke beweging aan: "Mouvement du 1er juillet" (1 juli-beweging). Met die beweging wil Hamon het politieke landschap op de linkerflank hervormen.

In een folder waaruit de nieuwszender BFMTV citeert, staat dat de beweging zich openstelt "voor iedereen die zich herkent in een nieuw links (...) dat oplossingen bedenkt voor de grote veranderingen die in de wereld plaatsvinden."

Benoît Hamon werd in de voorverkiezingen voor de Franse presidentsverkiezingen verrassend aangeduid als de kandidaat van de PS. Maar daarna leed hij tijdens de verkiezingen zelf wel een pijnlijke nederlaag. Hamon sneuvelde al in de eerste ronde, met een score van nauwelijks 6,4 procent, een dieptepunt voor de PS.