Europese leiders en wereldleiders nemen afscheid van "echte Europeaan" Helmut Kohl

In het Europees Parlement in Straatsburg hebben staatshoofden en regeringsleden de afscheidsplechtigheid bijgewoond van Helmut Kohl, de gewezen bondskanselier van Duitsland. Hij overleed twee weken geleden in zijn woonplaats Ludwigshafen. Daarna is het lichaam van Kohl overgevlogen naar Duitsland, waar een herdenkingsdienst is gehouden in de dom van Speyer.
De kist in de dom van Speyer.

Helmut Kohl wordt beschouwd als de vader van de Duitse hereniging na de Tweede Wereldoorlog, en als een van de grondleggers van de Europese integratie. Hij is de eerste politicus die een afscheidsplechtigheid krijgt in het Europees Parlement.

De kist met het lichaam van Kohl werd vanmorgen vanuit zijn woning in Ludwigshafen naar Straatsburg gebracht. Daar werd de kist, gedrapeerd in een Europese vlag, in een speciale ruimte neergezet om aan het begin van de ceremonie op de tonen van een begrafenismars van Händel naar de vergaderzaal van het Europees Parlement te worden gebracht.

Bij de genodigden waren een hele schare Europese leiders en wereldleiders. De Duitse bondskanslier Angela Merkel, de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, en de Franse president Emmanuel Macron hielden een afscheidsrede.

(lees verder onder de foto's)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ook o.a. de Britse premier Theresa May, de Russische premier Dimitri Medvedev en zijn Israëlische ambtsgenoot Benjamin Netanyahu en de Oekraïense president Petro Porosjenko waren aanwezig. Voor ons land was premier Charles Michel er.

Veel van Kohls generatiegenoten, zoals Jacques Delors, Valéry Giscard d'Estaing, Jacques Chirac en Michail Gorbatsjov, konden wegens hun gezondheidstoestand de verplaatsing niet meer maken.

Bill Clinton: "Slaap zacht, mijn vriend, jij hebt goed werk geleverd"

"Helmut Kohl was een echte Europeaan en een vriend", zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de enige van de huidige Europese leiders die nog met Kohl heeft samengewerkt. "Europa is hem veel verschuldigd. Ik neem het woord als vriend, en niet als politicus."

De meest persoonlijke toespraak kwam van de Amerikaanse president Bill Clinton, die met Kohl bevriend was. "Hillary zei dat ik van hem hield omdat hij de enige persoon was die meer kon eten dan ik. Ik hield van deze man omdat hij een wereld wilde creëren waarin niemand domineerde", zei hij. "Slaap zacht, mijn vriend. De belangrijkste les in het leven, is hetgeen we onze kinderen kunnen nalaten: vrijheid, vrede en veiligheid. Jij hebt goed werk geleverd in je leven."

Als laatste nam Angela Merkel het woord. De huidige Duitse bondskanselier werd door Kohl ontdekt maar hun relatie verzuurde later. Merkel haalde herinneringen op aan de begindagen. "Van in het begin haalde hij mensen in zijn ploeg binnen, met wie hij veel partijgenoten verraste". Merkel dankte Kohl voor de kansen die ze van hem kreeg. "Dat ik hier sta, daarin speelde u een beslissende rol", erkende ze. "Dank voor de kansen die u mij gegeven heeft. Ik buig voor u en uw nagedachtenis, in dankbaarheid en nederigheid."

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Speyer

Na de Europese staatsbegrafenis is het lichaam van Kohl per helikopter overgevlogen naar Ludwigshafen, waar hij woonde, om vandaar per boot over de Rijn naar Speyer, in Kohls thuisbasis Rijnland-Palts, te worden gebracht. Langs de wegen en de oevers stonden duizenden mensen om afscheid te nemen van de gewezen kanselier.

In de dom van Speyer volgde dan nog een uitvaartdienst. Die werd bijgewoond door honderden hoogwaardigheidsbekleders en buiten de kathedraal waren grote schermen opgesteld, zodat het publiek de dienst kon volgen.

De mis eindigde met het luiden van de "Keizersklok" van de dom, wat uiterst zelden gebeurd. De klok is genoemd naar de acht keizers van het Heilig Rooms Rijk die in Speyer begraven zijn. 

Daarna werd de kist naar buiten gebracht voor een militair eerbetoon.

De begrafenis zelf vond later op de avond in intieme kring plaats. 

(bekijk de video van Marianne Thyssen onder de foto)

Het stoffelijk overschot van Kohl wordt over de Rijn naar Speyer gebracht.

AFP or licensors

Mensen trachten een glim op te vangen van de kist die wordt weggebracht na de mis in de dom van Speyer.

Marianne Thyssen: "We hebben afscheid genomen van een hele grote meneer"