Extreemlinks troeft PS af in Wallonië, SP.A deelt mee in de klappen

De extreemlinkse PTB wordt voor het eerst de grootste partij in Wallonië. Dat blijkt uit een geheime peiling in opdracht van de MR waarop L'Echo de hand kon leggen. De peiling is uitgevoerd door het bureau dat ook in opdracht van de RTBF en La Libre werkt. De PS zou zowat gehalveerd worden en in Vlaanderen blijkt ook de SP.A mee in de klappen te delen.

Mochten er nu verkiezingen zijn, zouden de Franstalige socialisten nog maar 16 procent halen, de helft van hun score bij de vorige federale verkiezingen in 2014. Dat is een historisch dieptepunt.

De extreemlinkse PTB lijkt het meest te profiteren van de wantoestanden die aan het licht zijn gekomen bij Samusocial in Brussel en Publifin in Wallonië. De partij haalt 24,9 procent en wordt de grootste in Wallonië. Bij de vorige verkiezingen haalde de PTB maar een goeie 5 procent.

De MR is in Wallonië de tweede partij met 23,2 procent, gevolgd door de PS (16 procent) en Ecolo (11,4 procent). Voorlopig lijkt CDH niet te profiteren van het opblazen van de Waalse en de Brusselse regering. De partij haalt 9,8 procent in Wallonië.

Fall-out bij Vlaamse socialisten

Aan Vlaamse zijde dat de SP.A nog maar 9,5 procent te halen. Bij de vorige verkiezingen in 2014 was dat nog 14 procent. Blijkbaar delen de Vlaamse socialisten in de klappen van hun Franstalige broeders van de PS.

De N-VA zou 27,1 procent halen en blijft met voorsprong de grootste partij. Daarna komen CD&V (16,9 procent). Open VLD (12,7 procent), Groen (12,5 procent), Vlaams Belang (11,7 procent). Ook in Vlaanderen zit extreemlinks in de lift, maar veel minder uitgesproken dan in Wallonië: de PVDA+ zou stijgen van 2,8 naar 7,3 procent.