J. Bernardt houdt al crowdsurfend Belgische eer hoog op Werchter

Jinte Deprez is als J. Bernardt het derde groepslid van Balthazar dat met een soloproject naar buiten komt. Op de derde dag van Rock Werchter staat hij hier als enige Belg op de affiche. De taak om die eer hoog te houden heeft hij met verve vervuld. Broeierige clubsfeer: check, wandelingetje door het publiek: check, rondje crowdsurfen om het mooi af te sluiten: check.
Thomas Geuens

"Running days", het solodebuut van J. Bernardt, kwam pas half juni uit. Deprez is dan ook erg blij dat hij eindelijk op een podium kan staan terwijl de plaat uit is. "Bedankt om hier zo vroeg te zijn", zei hij. "Het is de max om hier voor jullie te staan nu mijn plaat eindelijk uit is." 

J. Bernardt koos voor zijn korte set toch voor een glamoureuze intrede. Nadat drummer Klaas De Somer en toetsenist Adriaan Van De Velde (beter bekend als elektronica-wizard Pomrad) eerst het podium opgekomen zijn, betreedt hij de arena, gehuld in een lange regenjas.

Na opener "On fire" gaat die regenjas al meteen uit want J. Bernardt slaagt er op deze druilerige dag meteen in een broeierige sfeer te creëren in de Klub C.  Het nieuwe werk van Deprez staat ver van de indierock van Balthazar: diepe bassen, duistere sferen, exotische invloeden. De generale repetitie voor dit optreden vond gisteravond plaats op Couleur Café in Brussel. Maar Deprez voelt zich duidelijk ook in zijn sas hier in de tent op Werchter, hij maakt duchtig gebruik van verhoogjes die links en rechts vooraan op het podium opgesteld staan. 

In de aanloop naar de release van zijn album liet Deprez al verschillende singles ("Calm down", "Wicked streets") los op de Balthazar-fans. En het is ook rond die singles dat hij nu grotendeels zijn 40 minuten durende set heeft opgebouwd. 

Geen moeite is hem te veel en dat hij zich in het zweet aan het werken is, zien we doordat hij met een handdoek Robbe De Hert-gewijs rond de hals zijn set afwerkt.  Het hoogtepunt van die gebalde set is "The other man" waarin Deprez eerst diep het publiek inwandelt (zo ver als de kabel van zijn microfoon reikt) en helemaal aan het einde plots nog het publiek induikt om succesvol een rondje te crowdsurfen. J. Bernardt greep het moment op Werchter en hield de Belgische eer op dag 3 hoog. 

"Dat crowdsurfen, dat moest nu wel nu ik geen gitaar heb"

"Het was echt een set waarin ik me rot geamuseerd heb", zei Deprez achteraf bij Studio Brussel. "Dat crowdsurfen, dat moest nu wel een keer. Ik heb nu geen gitaar. ik kan nu even goed in het publiek springen, ik wilde het publiek ruiken en voelen. Ik ben dan wel op mijn zus beland, zo zie je maar. "

Dat de soloplaat iets persoonlijker, is, noemt Deprez logisch. "Daar is een soloplaat ook voor gemaakt. Dat maakt het niet moeilijker, misschien intenser soms. Maar als het al goed gaat, zoals vandaag, is het de max, des te toffer. We zijn aan een ferm weekend bezig, dus je moet er wel je hoofd bij houden. Ik probeer het wel intens te houden voor mezelf." 

Nieuw album Balthazar in september 2018 klaar?

Balthazar, dat zei Maarten Devoldere (Warhaus) gisteren al, zou deze winter aan een nieuw album beginnen, dat dan in september 2018 klaar zou moeten zijn. "Dat was van in het begin het concept", zei Deprez. "Maar ik ga nu eerst even genieten van het feit dat ik mijn plaat heb afgewerkt. Het is de max dat we nu een zomer hebben met onze soloprojecten. En voor het eerst in 6 jaar heb ik ook een beetje vakantie."