Kunnen dolfijnen uitstervende bruinvissen nog redden?

Mexico zet een ultiem reddingsplan op poten om de Californische bruinvis (vaquita) van de ondergang te redden. In de vrije natuur leven nog amper 30 exemplaren. Naast een permanent verbod op kieuwnetten worden dolfijnen getraind om de bruinvissen samen te brengen en naar een reservaat te loodsen.

De Californische bruinvis of vaquita (Phocoena sinus) komt alleen voor in ondiepe lagunes in en rond het noorden van de Golf van Californië, de zee-engte aan de westkust van Mexico. Het is de kleinste bruinvis ter wereld: mannetjes worden ongeveer 1,4 meter, vrouwtjes 1,5 meter. Ze leven alleen of in groepen van hooguit 10 exemplaren. Dieper dan 30 meter wagen ze zich niet.

Het is een diersoort op de rand van uitsterven: wetenschappers schatten dat eind vorig jaar nog maar amper 30 exemplaren in de natuur voorkwamen. Anno 2010 waren dat er nog een 250-tal. De Californische bruinvis is daarmee de meest bedreigde mariene diersoort. Tegen dit tempo is het dier tegen volgend jaar van de aardbodem verdwenen.

"Zoveel mogelijk bruinvissen opsporen"

De Mexicaanse regering heeft nu plannen uit de doeken gedaan om de Californische bruinvis alsnog van de ondergang proberen te redden. Een daarvan is het inzetten van dolfijnen om Californische bruinvissen op te sporen en naar een speciaal reservaat te loodsen. De dolfijnen worden daarvoor getraind door de Amerikaanse marine.

"Het laatste jaar hebben we een samenwerking op poten gezet met de Amerikaanse zeemacht. Zij hebben eerder dolfijnen opgeleid om te zoeken naar vermiste duikers. Nu trainen we de dolfijnen om Californische bruinvissen op te sporen", licht de Mexicaanse minister van Milieu Rafael Pacchiano toe aan de radiozender Formula.

"We moeten er zeker van zijn dat we het grootst mogelijke aantal bruinvissen samen kunnen krijgen, om nog kans te maken om de dieren te redden", gaat hij verder. Het is de bedoeling om in september met het dolfijnenproject van start te gaan.

Permanent verbod op kieuwnetten

De Mexicaanse regering kondigde nog andere maatregelen aan. Zo komt er een permanent verbod op kieuwnetten. Die zijn zo ontworpen dat ze enkel de kop van vissen verstrikken, niet hun lichaam. Kieuwnetten worden vooral gebruikt om de totoaba-vissen te jagen die in het leefgebied van de bruinvissen wonen. Zeker in de traditionele Chinese geneeskunde is de totoaba erg gegeerd. Hun zwemblaas is er duizenden euro's waard.

In 2015 al stelde Mexico een tijdelijk verbod van twee jaar op kieuwnetten in. Desondanks ging de jacht gewoon door, illegaal. En helaas worden ook de Californische bruinvissen daar het slachtoffer van. Ze raken verstrikt in de netten en verdrinken. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) vraagt al langer om het verbod uit te breiden en beter te controleren of het nageleefd wordt

Acteur en milieu-activist Leonardo DiCaprio liet op Twitter weten dat hij blij is met de plannen voor een permanent verbod op kieuwnetten. Samen met de Mexicaanse miljardair Carlos Slim pompt hij geld in het beschermingsplan van de regering.

Is de Californische bruinvis nog te redden?

Wetenschappers vragen zich af of de bruinvis überhaupt nog te redden valt. Als de soort uitsterft, zou het de tweede walvisachtige zijn die verdwijnt door toedoen van de mens, na de Yangste-rivierdolfijn.

Lees meer over de Californische bruinvis op de website van het WWF (Engels).