Oekraïne beschuldigt Rusland van cyberaanval

Oekraïne zegt dat de Russische inlichtingendiensten achter de cyberaanval zitten die afgelopen week wereldwijd, maar vooral in Oekraïne, computerproblemen veroorzaakte. Volgens Oekraïne zou Rusland belangrijke data hebben willen vernietigen en paniek uitlokken.

Deskundigen hebben eerder deze week al gezegd dat de aanval gericht was tegen Oekraïne. De problemen ontstonden eerst daar, en verspreidden zich pas daarna over de rest van de wereld.

Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst SBU zijn er veel overeenkomsten gevonden tussen de aanval van afgelopen week en eerdere hackpogingen, onder meer op het Oekraïense elektriciteitsnet vorig jaar. Daarbij werd dezelfde software gebruikt.

Oekraïense politici hadden Rusland vorige week al met de vinger gewezen, maar het Kremlin ontkent elke betrokkenheid bij de cyberaanval. "Beschuldigingen die nergens op gebaseerd zijn", klinkt het.