Oud-politicus Jan Verroken krijgt Orde van de Vlaamse Leeuw

Voormalig politicus Jan Verroken heeft de Orde van de Vlaamse Leeuw gekregen. Dat gebeurde op een plechtigheid in Aalst. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend door de organisatie "Orde van de Vlaamse Leeuw" die daarmee verdienstelijke Vlamingen wil eren.

Jan Verroken zat jarenlang in het parlement voor de CVP, de voorganger van CD&V. Hij was ook burgemeester van Oudenaarde.

In de jaren 60 speelde hij een belangrijke rol in het vastleggen van de taalgrens en in de splitsing van de Leuvense universiteit. Zijn interpellatie over die laatste kwestie, in 1968, leidde zelfs tot de val van de regering Vanden Boeynants. Verroken verzette zich ook fel tegen het Egmontpact, eind jaren 70, waardoor dat compromis tussen Vlamingen en Franstaligen sneuvelde. Matthias Storme, voorzitter van de Orde van de Vlaamse Leeuw, zegt dat Verroken de onderscheiding krijgt "voor zijn bijdrage aan het Vlaamse emancipatieproces".

Jan Verroken is al een hele tijd niet meer politiek actief. Maar op hoge leeftijd werd hij wel actief op de sociale media, met een blog, Facebook en uiteindelijk ook Twitter. Begin dit jaar werd hij nog in de bloemetjes gezet, toen hij 100 jaar werd.