Paus schuift aartsconservatieve hoofd Congregatie Geloofsleer opzij

Paus Franciscus heeft beslist om het mandaat niet te verlengen van de aartsconservatieve kardinaal Gerhard Müller als hoofd van de Congregatie van Geloofsleer. Dat is de congregatie die de doctrine van de kerk uittekent.

Paus Franciscus zou de 69-jarige Müller gemeld hebben dat zijn mandaat er na vijf jaar op zit. De Duitser kwam op 2 juli 2012 aan het hoofd van de Congregatie. Een woordvoerder van het Vaticaan was niet bereikbaar voor commentaar.

De Duitse kardinaal wordt beschouwd als een van de grote tegenstanders binnen het Vaticaan van de pauselijke brief over de liefde. Daarin suggereerde Franciscus onder meer dat hertrouwde gescheiden gelovigen niet automatisch uitgesloten moeten worden van de communie.

In maart beschuldigde Marie Collins, die als 13-jarige slachtoffer werd van seksueel misbruik door een priester, de Congregatie van Müller ervan het werk van een pauselijke commissie over dat misbruik tegen te houden. Mûller is aangeduid door Benedictus XVI, die zelf de congregatie leidde, tot hij tot paus werd gekozen. 

Als opvolger voor Müller schuift de paus Luis Ferrer naar voor, de huidige nummer 2 van de Congregatie voor de Geloofsleer.

Meest gelezen