Relletjes tijdens inhuldiging van nieuwe leider Hongkong

In Hongkong heeft Carrie Lam de eed afgelegd als nieuwe leider van de voormalige Britse kroonkolonie, die precies 20 jaar geleden werd overgedragen aan de Chinezen. De plechtigheid gebeurde in aanwezigheid van de Chinese president Xi Jinping, die in krachtige bewoordingen te kennen dat Hongkong onderdeel is van China en dat ook zal blijven. De plechtigheid ging gepaard met enkele relletjes.

Londen droeg Hongkong over aan Peking op 1 juli 1997. Voor de eerste 50 jaar is een regeling uitgewerkt van "één land, twee systemen", maar in de praktijk blijkt de democratie in Hongkong onder steeds grotere druk van China te staan.

Dat werd ook duidelijk tijdens de plechtigheid. Xi Jinping stelde de bevolking van Hongkong weliswaar gerust door aan te geven dat de regeling van "één land, twee systemen" behouden zal blijven. Maar tegelijk waarschuwde hij activisten die ijveren voor meer autonomie. 

"Rode lijn overschrijden is ontoelaatbaar"

In scherpe bewoordingen gaf hij te kennen dat Hongkong onderdeel is van China en dat ook zal blijven. Elke poging om China's soevereiniteit en veiligheid in gevaar te brengen en het centrale gezag van de regering te ondermijnen, of om Hongkong te gebruiken om China te bespioneren en te saboteren is voor de Chinese president "een handeling waarbij een rode lijn wordt overschreden en die absoluut ontoelaatbaar is".

(lees verder onder de video)

Tijdens de ceremonie zong Li Xingping het volkslied van Hongkong uit volle borst mee:

De nieuwe leider Carrie Lam wordt beschouwd als een soort marionet van Peking. Ze werd in maart gekozen door een kiescommissie die loyaal is aan Peking. Lam is de eerste vrouwelijke leider van Hongkong.

Ceremonie gaat gepaard met protest

Tijdens de ceremonie was er protest van pro-democratiebetogers. Ze zwaaiden met spandoeken voor meer autonomie. Het kwam tot relletjes tussen de demonstranten en tegenbetogers, en met de politie, die massaal was opgetrommeld om de ceremonie in goede banen te leiden. De politie zou een tiental betogers hebben opgepakt.

In totaal waren er vandaag duizenden demonstranten tijdens een pro-democratiebetoging die elk jaar wordt georganiseerd. Volgens de betogers overtreedt China het verdrag waarmee de overdracht aan Peking werd geregeld, door de inwoners het recht te ontzeggen om zelf een regeringshoofd te verkiezen.

De opkomst lijkt evenwel lager te liggen dan de voorgaande jaren. Of er volgend jaar nog sprake zal kunnen zijn van zo'n betoging, is nog maar de vraag. Als de nieuwe regering de controversiële wet over de nationale veiligheid goedkeurt, zijn hoogverraad, burgerlijke ongehoorzaamheid en subversie tegen de Chinese regering verboden. Plannen om zo'n wet goed te keuren, bestonden in 2003 al, maar toen kwam een half miljoen mensen op straat om te protesteren.