Vechtpartij in Calais, waar de "Jungle" weg is, de migranten niet

In de Noord-Franse stad Calais zijn verschillende migranten gewond geraakt bij een vechtpartij, waarbij zo'n 100 mensen betrokken waren. Ruim een jaar geleden ontruimde de Franse overheid de zogeheten "Jungle" van Calais, maar vandaag verblijven er alweer vele honderden migranten. Niet meer geconcentreerd op één plek, maar verspreid over de hele stad en omgeving.
AFP or licensors

In oktober vorig jaar  werd de "Jungle" ontruimd, de krottenwijk waar meer dan 8.000 migranten woonden die de oversteek naar Engeland willen maken. 

Ze werden naar grote asielcentra overal in Frankrijk geloodst. Maar de procedures blijven aanslepen. Veel migranten zijn intussen teruggekeerd, en er komen ook nieuwe migranten naar Calais.

De cijfers van vorig jaar benadert Calais nog lang niet, maar toch verblijven er alweer vele honderden vluchtelingen en migranten in de stad. Volgens hulpverleners komen er elke dag nieuwe mensen bij. Ze zijn vooral afkomstig uit Afghanistan, Ethiopië, Eritrea en Soedan, en willen naar het Verenigd Koninkrijk. Hulpverleners schatten dat er tientallen tot zo'n 100 minderjarigen bij zijn.

De migranten "wonen" niet meer geconcentreerd op één plaats, maar verspreid over Calais en zijn buitenwijken. In bosjes, duinen, op parkeerterreinen, onder bruggen en viaducten. Voorzieningen zoals toiletten of douches die er in de "Jungle" waren -hoe schamel ook- zijn er niet.

"De politie jaagt ons op alsof we honden zijn"

"Hulpverleners delen dekens uit, maar de politie pakt ze weer af", getuigt een migrant bij correspondent in Frankrijk Frank Renout. "De politie jaagt ons op alsof we honden zijn". De politie moet vermijden dat er opnieuw kampen zoals de "Jungle" worden gevormd. De laatste weken zijn er opnieuw extra manschappen naar Calais gestuurd.

"Tenten worden vernietigd, slaapzakken afgepakt er er wordt met traangas gespoten", zegt een hulpverlener aan de ploeg van Het Journaal die in Calais is. Elke dag ontstaat een kas-en-muisspel tussen de migranten en de politie.

"Maar de "Jungle" ís er, je ziet het", zegt de Vlaamse hulpverlener broeder Johannes. "Het enige verschil is dat men niet toestaat dat de mensen een menswaardig bestaan op die plaats hebben. Dat men water heeft, toegang tot voedsel, dat men kan schuilen voor de regen."

Spanningen lopen op

Ook de spanningen tussen de migranten onderling lopen op. Vandaag raakten zowat 100 migranten slaags. Het zou gaan om een conflict tussen Eritreeërs en Ethiopiërs. Ze bestookten elkaar met stokken en stenen. Minsten 16 mensen zijn daarbij gewond geraakt.

Gisteren zou het tijdens een voedselbedeling ook al tot een gevecht zijn gekomen, waarbij negen mensen gewond raakten.