VN-blauwhelmen moeten het met een half miljard minder doen

VN-blauwhelmen moeten het volgend jaar met een half miljard euro minder doen. Vooral Amerika wilde niet langer betalen voor vredesmissies. Onder meer uit Haïti zullen blauwhelmen zich terugtrekken.

500 miljoen minder krijgt de VN voor vredesmissies. Het nieuwe budget komt daarmee op net 5,9 miljard euro. De VN had eigenlijk een verhoging gevraagd, maar daar komt dus niet van in huis.

Vooral Amerika ligt dwars. De Amerikaanse president Trump maakt er geen geheim van dat internationale organisaties zoals de Verenigde Naties te log en te duur zijn, en te weinig de Amerikaanse belangen dienen. En als grootste nettobetaler heeft president Trump een erg grote vinger in de pap als het gaat over het toewijzen van de budgetten.

Missie in Haïti stopt

De VN-blauwhelmen moeten dus afslanken. Concreet zal de missie in Haïti stoppen. Wel komt er een opvolgmissie met politiemensen. Maar ook andere missies worden afgeslankt. Het aantal blauwhelmen in het door geweld geteisterde Darfur in Afrika wordt teruggeschroefd.

De grootste vredesoperatie van de VN loopt momenteel in Congo (MONUSCO). Daar bewaken zo’n 16.000 blauwhelmen en nog eens 5.000 medewerkers een broze vrede. Ze leiden het Congolese leger op en leveren noodhulp. Ook ons land zet er blauwhelmen in. Verwacht wordt dat ook MONUSCO zal moeten afslanken.