Werchter voor cijfer­fetisjisten: Opvallende cijfers en weetjes

Een festival als Rock Werchter staat garant voor enkele straffe cijfers en weetjes. Wist u bijvoorbeeld dat er voor bijna 50 kilometer aan afsluitingen staan rond het domein of dat er bijna 40 ton friet wordt geserveerd? Wij hebben enkele opvallende cijfers voor u.

Rock Werchter, dat is 4 dagen lang muziek met alles samen 77 optredens op 3 verschillende podia. Met 26 Amerikaanse bands is de Verenigde Staten het beste vertegenwoordigde land op het festival, op de voet gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 23 acts. De derde plaats kleurt zwart-geel-rood. Dit jaar staan er 13 Belgische bands. Drie daarvan zingen ook in het Nederlands: Bazart, Het Zesde Metaal en Tourist LeMC. Het is van 2004 geleden dat er nog eens zoveel plaats was voor Nederlandstalige muziek.

Van de 77 acts moet Mechelaar Jan Wouter Van Gestel van Tout Van Bien het minste kilometers afleggen van zijn voordeur tot op het festivalpodium. Lorde is veruit het langste onderweg. Het is voor de Nieuw-Zeelandse gemakkelijk een volledige dag vliegen van haar thuisstad Auckland naar hier. Het is overigens moeilijk om van verder dan Auckland op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland te komen naar Werchter of er zou plots een band op het Zuidereiland moeten doorbreken.

Elke dag komen er 88.000 festivalgangers naar het festivalterrein. 52.000 daarvan verblijven op een van de campings. Die festivalgangers zijn verre van allemaal Belgen. In totaal zijn er aan 112 verschillende nationaliteiten tickets verkocht. Veruit de meeste Werchtergangers komen in volgorde uit België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Die 88.000 festivalgangers eten en drinken wat af. Cijfers voor dit jaar zijn er nog niet, maar de vorige edities waren goed voor 40 ton friet. Wetende natuurlijk dat er naast friet en bier nog andere dranken en spijzen te krijgen zijn op de weide. Die pintjes worden vaak getapt en die frietjes worden vaak gebakken door vrijwilligers. In het totaal werken zo'n 157 verschillende verenigingen uit de wijde omgeving mee aan het festival. Alles samen worden de festivalgangers door zo'n 7.000 medewerkers in de watten gelegd.

Rond het terrein staat alles samen voor 48 kilometer aan hekken. Om natte voeten de stabiliteit op het terrein te verhogen is 39.000 vierkante meter houten vloer, 75.000 vierkante meter staalplaten en 41.000 vierkante meter andere vloerbedekking gelegd. In het hoofdpodium zit zo'n 350 ton zwart staal. De vloer alleen al weegt 120 ton. Er kan tot 90 ton aan lampen en ander materieel omhoog gehangen worden.

Sinds dit jaar heeft Werchter een nieuwe landmark. The Slope is een kunstmatige helling van 55 meter lang en 31 meter breed. De volledige constructie, inclusief de bar beneden, is 100 meter lang. De helling is bekleed met 1.500 vierkante meter kunstgras. Het middengedeelte van The Slope is versierd met 32 vlaggenlijnen waar alles samen 2.048 slierten stof aan hangen.

Verspreid over het hele terrein staan 648 toiletten. Er zouden zo'n 75.000 rollen toiletpapier voorzien zijn. Op hoofdcamping The Hive staan nog eens 200 chemische toiletten en zijn er 240 douches.