Zoektocht naar 18-jarige op gekapseisd zeiljacht stopgezet

Voor de kust van Oostende is zaterdagochtend een zeiljacht gekapseisd. Daarbij zijn twee opvarenden om het leven gekomen. Drie anderen konden worden gered. Er werd nog lang gezocht naar een vermist bemanningslid, maar de zoektocht is gisteravond definitief stopgezet.
Een helikopter bracht de overlevenden naar het AZ Sint-Jan.

Het zeiljacht, dat onder Nederlandse vlag voer en uit Breskens kwam, nam deel aan een nachtelijke zeilwedstrijd, die georganiseerd werd door de Royal Belgian Sailing Club in Zeebrugge. De schepen waren vrijdagavond om 9 uur vertrokken en moesten gisterenmiddag arriveren. Maar rond 8.30 uur gisterenochtend kapseisde het jacht, op zo'n 15 kilometer voor de kust van Oostende.

Twee zeilers, Nederlanders van 70 en 79 jaar, verdronken. Twee andere Nederlanders en een Belg werden gered en moesten in onderkoelde toestand naar het ziekenhuis.

Er werd een grootschalige zoekactie opgezet naar de zesde opvarende, een jongen van 18. Er namen heel wat reddingsploegen deel aan de zoekactie, ondermeer 15 boten, een vliegtuig en Nederlandse reddingshelikopters. De zwembroek van de jongen werd nog teruggevonden, maar de jongen zelf niet. Gisteravond is de zoektocht definitief stopgezet.

Het wrak is intussen naar de haven van Oostende gesleept. Het is op de kaai gezet en zal in de loop van de dag worden geïnspecteerd.

Demonstratie reddingsdiensten

De koning, koningin en hun vier kinderen woonden gisteren toevallig een demonstratie van de reddingsdiensten bij op het strand van Middelkerke. Ze zouden ook een grote reddingsoefening op zee volgen, maar door de interventie van het gekapseisde jacht is alleen het strandgedeelte doorgegaan.

De demonstratie-oefening maakte deel uit van de viering van het 35-jarige bestaan van de Intercommunale Kustreddingsdiensten (IKWV).

Na afloop hadden de koning, de koningin en de kinderen een ontmoeting met een delegatie strandredders en jobstudent-redders uit elke kustgemeente.

Réjane Gyssens: "Vijf van de zes opvarenden zijn gevonden"