"De sfeer, een pintje en de zon. Het zat er allemaal in"

Rock Werchter is intussen toe aan de vierde en laatste dag. Bij wie er al van dag een bij was, slaat de vermoeidheid toe. Al is één blik op de affiche voor vandaag voldoende voor sommigen om een energieboost te krijgen. De vitamine D van de zon die af en toe komt piepen helpt ook.

Dag 4 is wat weer betreft de meest wisselvallige. De dag begon met eerst wat gemiezer en daarna echte regen, maar nu en dan komt de zon ook piepen en die vitamine D doet veel festivalgangers duidelijk goed. Op het festivalterrein moeten sommige Werchtergangers van het eerste uur zich behelpen met koffie en energiedrankjes om deze dag door te komen. "De laatste dag begint wel zijn tol te eisen", geeft Brecht, een vermoeide festivalganger toe.

Al is de headliner vandaag de reden voor hem om nog steeds enthousiast door te gaan. "De Foo Fighters komen straks. Dus moeilijk of niet, we moeten er door", zegt hij. "Je moet blijven (bier, red) drinken", raadt een andere festivalganger hem aan. "Hoh, dan krijg je wel je klop achteraf", weet Brecht uit ervaring. "Maar alle trucjes helpen." Een vriend van hem, Rik, heeft ook nog een tip. "Minder zagen, meer Werchter. Dat kan ook helpen."

(lees verder onder de video)

"Echt jammer dat het de laatste dag is vandaag", zegt Fien, een twintiger die hier ook al van dag een is. "Het was tot nu toe echt geweldig. Met mijn energielevels is alles goed. Ik kan nog wel even door." Een vriendin die met haar mee is nuanceert wel. "Nu gaat het nog goed, maar wacht maar tot ze haar klopske krijgt straks", zegt ze laconiek. "Zolang we de Foo Fighters halen, ben ik content", besluit Fien.

"Het was tot nu toe echt top, super goed", zegt festivalganger Sander. "We zijn al iedere dag tot de laatste in de grote tent op de camping gebleven het was super." Ook voor Arne was het een geslaagd festival. "Alles was perfect. De bands waren goed. Ik vond het echt prachtig", zegt de West-Vlaming die op Werchter is met zijn vrienden van de Chiro. "Het was zeer in orde", zegt Dimi van dezelfde groep. "Jammer van de regen soms, maar het was heel leuk met veel goede bands en veel verschillende muziek ook."

Ze worden aangevuld door Marte: "De sfeer zat er goed in. De sfeer was top, de muziek, een pintje erbij en de zon. Het zat allemaal goed."