"Mijn gebruik van sociale media is modern presidentieel"

De Amerikaanse president Donald Trump verdedigt zich tegen de kritiek op zijn gebruik van sociale media in het algemeen en Twitter in het bijzonder, na ophef over aanhoudende beledigingen aan het adres van journalisten en nieuwsmedia. "Sociale media geven mij de gelegenheid om rechtstreeks te communiceren met het publiek, over de mainstream-media heen", klinkt het.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Afgelopen week ging het alweer van hard versus onzacht tussen Donald Trump en enkele journalisten en mediazenders. Op Twitter nam hij de presentatoren van de talkshow "Morning Joe" op MSNBC op de korrel. Hij noemde presentatrice Mika Brzezinski "gek" en schreef dat ze "bloedde van een facelift". Ook haar man en medepresentator Joe Scarborough kreeg een veeg uit de pan.

De tweets kwamen Trump op felle kritiek te staan, zowel van Democraten als Republikeinen. Dat hield de Amerikaanse president niet tegen om gisteravond opnieuw uit te halen. Op Twitter. "Gekke Joe Scarborough en "dom als een rots"-Mika zijn geen slechte mensen maar hun show met lage ratings wordt gedomineerd door hun NBC-bazen", luidde het dit keer.

"Ik won de verkiezingen met sociale media"

Het getwitter van Donald Trump stuit niet alleen zijn tegenstanders tegen de borst, sommige van zijn medewerkers hebben ook al hun bezorgdheid geuit. Trump zelf ligt niet wakker van de kritiek. Enkele uren na zijn tweede reeks tweets over de presentatoren van "Morning Joe", zocht hij opnieuw zijn toevlucht tot Twitter om zijn gebruik van sociale media te verdedigen.

"Mijn gebruik van sociale media is niet presidentieel, het is modern presidentieel", schreef hij op zijn account. "Sociale media geven mij de gelegenheid om rechtstreeks te communiceren met het publiek, over de mainstream-media heen." Mainstream-media die Trump bestempelt als "fake news".

"De FAKE EN FRAUDULEUZE NIEUWS MEDIA doen hard hun best om Republikeinen en anderen ervan te overtuigen dat ik geen gebruik zou mogen maken van sociale media", tweette Trump. Hij voegde eraan toe: "Maar weet: ik won de verkiezingen in 2016 met interviews, toespraken en sociale media."

In dezelfde adem haalde hij nog eens uit naar CNN, nadat het nieuwsnetwerk een artikel terugtrok waarin stond dat een van Trumps medewerkers onderzocht werd door het Congres. "Ik ben extreem verheugd om te zien dat CNN eindelijk ontmaskerd is als Fake News en riooljournalistiek. Het werd tijd!"

(lees verder onder de tweets)

"Stop. Stop gewoon"

Trump heeft 33 miljoen volgers op Twitter. Hoewel het steeds moeilijker lijkt te worden voor de president om zijn aanhang nog te choqueren, worden veel van zijn Twitter-posts veroordeeld door zowel politici als nieuwscommentatoren.

Sommigen beschouwen de taal die Trump gebruikt als ongepast voor de houder van het hoogste politieke ambt in de Verenigde Staten. De New York Post publiceerde vrijdag nog een editoriaal van slechts drie woorden over de tweets van Trump: "Stop. Stop gewoon."