Bonden: "Succes staking De Lijn bewijst dat het de mensen hoog zit"

Voor de derde dag op rij wordt er gestaakt bij de Lijn, zij het iets minder dan de voorbije dagen. Het succes van de actie wijst er op dat de personeelsleden wel erg kwaad zijn over het uitblijven van een loonsverhoging, zeggen de vakbonden. De grootste hinder is er vandaag aan de kust en in de regio Turnhout. De pendelbussen voor Rock Werchter rijden volgens plan.
De pendelbussen voor Werchter rijden zoals gepland.

De vakbonden hadden het personeel vorige week opgeroepen om minstens 1 dag te staken: vrijdag, zaterdag, zondag of maandag. Ze zijn er niet over te spreken dat de directie van De Lijn de belofte van een loonsverhoging niet hard wil maken.

De voorbije dagen was de weerslag van de staking erg groot, vooral in de steden en ook bij de kusttram. Volgens de vakbonden is het duidelijk dat veel personeelsleden meer dan één dag deelnemen aan de actie. Voor Rita Coeck van de socialistische overheidsbond ACOD, bewijst dat dat het de mensen echt wel hoog zit. "De personeelsleden van de Lijn nemen de woordbreuk van de directie niet".

Normaal is er ook morgen nog een stakingsdag bij De Lijn.

Meer trams en bussen

Op de derde stakingsdag bij De Lijn zijn er meer bussen en trams uitgereden dan de vorige dagen. In heel Vlaanderen blijft er wel hinder, maar de regionale verschillen zijn groot.

In de regio Turnhout en aan de kust is de hinder het grootst. In Turnhout rijdt slechts 25 procent van de bussen, van de kusttrams rijdt slechts zo'n 30 procent.

Ten opzichte van vanmorgen is de situatie in Mechelen en Gent vanmiddag wel verbeterd.

In de regio Mechelen is deze namiddag ongeveer 90 procent van de bussen uitgereden. Ook in Antwerpen-stad gaat het vandaag beter dan de afgelopen dagen: iets meer dan de helft van de bus- en tramchauffeurs is daar aan de slag. Ten noorden van Antwerpen - Kalmthout, Kapellen, Ekeren - rijdt ongeveer de helft, in de regio Turnhout maar een kwart.

In Gent en omgeving verloopt het bus- en tramverkeer vandaag beter dan de voorbije dagen. Het merendeel van de ritten op de streeklijnen wordt gereden. Op het tramnet rijden de lijnen 1 en 4 (UZ-Muide) om de 15 minuten, lijnen 2 en 4 (Moscou-Muide) rijden met een frequentie van 30 minuten. Ook de buslijnen 3, 5, 6, 9 rijden om de 30 minuten. De lijnen 17/18 en 38/39 rijden niet. De stadslijnen die wel uitrijden, beëindigen hun dienst tussen 19.30 uur en 21 uur.

Rock Werchter: "Bewuste keuze"

De extra bussen die De Lijn dezer dagen vanuit de stations van Leuven en Aarschot inzet van en naar Rock Werchter zijn volgens plan uitgereden. Volgens de Leuvense vakbondssecretaris Ronnie Danckaert (ACOD) is dat een bewuste keuze geweest, die de vakbonden in onderling overleg gemaakt hebben.

"We hebben onze goede wil willen tonen ten aanzien van de vele duizenden festivalgangers, onder meer omdat het hier om jonge mensen gaat die potentiële klanten zijn om het openbaar vervoer te gaan gebruiken. We hebben daarom de chauffeurs, die zich hiervoor overigens vrijwillig hebben opgegeven, en de bussen niets in de weg willen leggen. De extra bussen voor Rock Werchter zijn bovendien een jarenlange traditie die ook bij de chauffeurs goed ingeburgerd is", aldus Danckaert.

De Leuvense vakbondssecretaris wijst er in dit verband op dat de staking normaliter al 14 dagen geleden gepland geweest was. "Wij hebben de actie bewust tot dit weekend uitgesteld omdat we de jongeren niet wilden storen tijdens hun examens".

Dat de staking ook in Vlaams-Brabant op zaterdag nog zeer goed opgevolgd werd, heeft volgens Danckaert veel te maken met een sms die de nationale directie van De Lijn aan alle chauffeurs gestuurd heeft en waarin de vakbonden beschuldigd werden van het verspreiden van leugens over de CAO-onderhandelingen. "We hebben hierop de kritiek van de directie punt voor punt weerlegd en hun eigen leugens ontmaskerd. Dat bericht aan de chauffeurs heeft veel kwaad bloed gezet. Zaterdag zijn in Vlaams-Brabant slechts 15 procent van de bussen uitgereden wat uitzonderlijk is. De woede bij de werknemers zit duidelijk zeer diep", aldus Ronnie Danckaert.