Breuk in de kiel is oorzaak zijn van bootongeval in Oostende

De politie heeft bevestigd dat het zeilongeval waarbij twee mensen verdronken zijn voor de kust in Oostende veroorzaakt is door een breuk van de kiel van de boot. Bij het zeilongeval zijn er twee mensen verdronken, drie mensen gered en wordt er nog een jongen van 18 vermist.

Gisterochtend, rond 8.30 uur kapseisde het Nederlandse zeiljacht, de Capella, zo'n 15 kilometer buiten Oostende. Het nam deel aan een zeilwedstrijd die 's nachts gevaren wordt. Het zeilongeval kwam pas na de middag aan het licht, toen een baggerschip twee verdronken opvarenden, twee zeventigers, uit het water haalde.

Drie andere opvarenden, die op de romp van het gekapseisd jacht zaten, konden worden gered. Het gaat om twee Nederlanders (°1964 en °1999) en een Bruggeling (°1980). Zij waren onderkoeld en werden naar het ziekenhuis gebracht. Daar konden ze gisteravond worden verhoord. Uit hun verklaringen blijkt dat de kiel van de boot zou zijn afgebroken, waarna het zeiljacht kapseisde.

Politie bevestigt kielbreuk

De Capella is intussen geborgen en ligt aan een kade in Oostende. Daar werd het zeiljacht gelicht voor verdere inspectie. De politie heeft vanmiddag de vermoedelijke oorzaak van het ongeval bevestigd. De kiel van het jacht is gebroken.

"Het onderzoek loopt nog, maar ondertussen kunnen we bevestigen dat er een kielbreuk was, waarna het jacht vrijwel meteen kapseisde", klinkt het.

De zesde opvarende, een jongeman van 18 uit Terneuzen, is nog steeds vermist. Gisteren hebben Belgische en Nederlandse reddingsdiensten de hele namiddag en avond gezocht op zee. Tegen zonsondergang konden ze het lichaam nog niet lokaliseren. Om 21.22 uur is de zoekactie stopgezet en die zal vandaag ook niet meer worden hervat.

De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst filmde de reddingsactie: