Canada viert 150-jarig bestaan met concerten, optochten en barbecues

Canada viert feest. Het land bestaat 150 jaar en dat ging gepaard met concerten, optochten, barbecues in zowat alle steden en dorpen. Zware regenval kon de pret niet bederven.

In de hoofdstad Ottawa zijn honderdduizenden mensen opgedaagd voor de feestelijkheden. Ze zagen een optreden van het theatergezelschap Cirque du Soleil, een akoestische set van Bono en The Edge van U2 en optochten. Er was ook een grote vliegshow en vuurwerk.

Onder de aanwezigen in de hoofdstad ook de Britse kroonprins Charles en zijn echtgenote Camilla, die samen met de Canadese premier Justin Trudeau en gouverneur-generaal David Johnston de heropening van het National Arts Centre bijwoonden.

Premier Trudeau heet iedereen welkom

Premier Trudeau gaf een bevlogen toespraak. "Het maakt ons niet uit waar je vandaan komt of welke religie je hebt, of wie je liefhebt. Jullie zijn allemaal welkom in Canada." Trudeau sprak zowel in het Engels als in het Frans, de twee officiële talen van Canada.

Hij stak ook de hand uit naar de inheemse bevolking, die hij slachtoffers van onderdrukking noemde. "Als samenleving erkennen we de fouten uit het verleden." Trudeau gaf aan dat er nog veel werk was om tot verzoening te komen, maar Canada is vastbesloten om dat de komende jaren te doen. "Het is een keuze die we maken, niet om wat we gedaan hebben of om wie we waren, maar om wie we zijn."

Toch was er protest. Activisten zetten een tipi op vlakbij het parlement waar Trudeau zijn toespraak hield.

(Lees voort onder de foto.)

Verenigd sinds 1867

In 1867 vormden vier Engelse koloniën (Ontario, Quebec, New Brunswick en Nova Scotia) de Canadese Confederatie. Later werden ze vervoegd door Alberta, British Columbia, Manitoba, Newfoundland en Labrador, Saskatchewan en Prince Edward Island en de territoria Nunavut, Yukon en de Northwest Territories.

Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II, die in Canada wordt vertegenwoordigd door de gouverneur-generaal. Canada telt 37 miljoen inwoners.