Crisisberaad over migrantenstroom die onhoudbaar wordt voor Italië

In Parijs komen de ministers van Binnenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Italië bijeen voor een crisisvergadering over de toevloed van migranten die voor Italië onhoudbaar wordt. De voorbije week dreigde Italië ermee zijn havens te sluiten nadat er in twee dagen 12.000 migranten waren toegestroomd.
Emilio Morenatti

"Italië redt de eer van Europa", zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vorige week, nadat er gespreid over nauwelijks twee dagen weer 12.000 migranten aankwamen in Italiaanse havens, gered door de hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée.

Maar met alleen woorden van steun redt Italië het niet langer. Het land heeft sinds begin dit jaar al bijna 75.000 nieuw aangekomen vluchtelingen geregistreerd, een toestand die niet langer houdbaar is. Italië klaagt dat het de facto alleen staat om de migratiestroom van Afrika naar Europa aan te pakken.  

De Italiaanse regering dreigde daarom vorige week met een rigoureuze maatregel: het wil de Italiaanse havens sluiten voor buitenlandse schepen die migranten aan boord hebben. Die schepen mogen ook wel eens doorvaren naar andere Europese landen aan de Middellandse Zee, zoals Frankrijk of zelfs Spanje, vindt Italië.

"Als Italiaanse havens de enige zijn, dan werkt het niet"

"Als de Italiaanse havens de enige zijn waar migranten naartoe worden gebracht, werkt het niet. Dat is de kern van de zaak", zegt minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti in de krant Il Messaggero. "Ik ben een eurofiel en zou trots zijn als maar één enkel schip naar een andere haven zou varen, in plaats van naar Italië. Dat zou het probleem van Italië niet oplossen, maar zou een buitengewoon signaal zijn."

Volgens premier Paolo Gentiloni werken de EU-lidstaten goed samen op zee, maar als het gaat over de opvang aan land, wordt zijn land aan zijn lot overgelaten. Hij vraagt een "concrete bijdrage" van Europa.

"Dit kan niet uitsluitend een Italiaans probleem zijn"

"Wat zich voor onze ogen afspeelt, is een tragedie. Dit kan niet uitsluitend een Italiaans probleem zijn", zei ook Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN.

De Europese Commissie trad Italië bij. Europees commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos beloofde meer financiële steun voor Italië en riep de andere lidstaten op om meer solidariteit te tonen.  

Vanavond staan crisisgesprekken op het programma in Parijs, waar de ministers van Binnenlandse Zaken van Italië, Duitsland en Frankrijk aanwezig zijn. Eind volgende week is er in Tallinn, Estland, ook een vergadering van de Europese migratieministers.

  • sinds 2014 is meer dan een half miljoen migranten aangekomen in Italiaanse havens
  • sinds begin dit jaar zijn bijna 75.000 migranten aangekomen in Italië