Dit was de verschroeiende terugkeer van Foo Fighters op Rock Werchter

U kent het verhaal intussen: twee jaar geleden had Foo Fighters hier ook moeten staan, maar toen brak Dave Grohl zijn been. Nu stond de band hier opnieuw en fenomenaler dan ooit. Met een greatest hits-show die geen seconde verveelde. Het relaas van de verschroeiende terugkeer van Foo Fighters.

Dave Grohl die opkomt, da's een vat vol energie, een oermens, met zijn wilde leeuwenmanen, een oerkreet die van diep komt. Hij brult de wei dan ook toe. De set start verschroeiend met "All my life". Meteen daarna volgt "Times like these". De hele wei brult mee en joelt. 

Het eerste halfuur gaat aan een rotvaart voorbij, met ook nog "Learn to fly". De sfeer zit goed, zoveel is duidelijk. Dit is waar Werchter vier dagen op gewacht heeft. 

"Ik had een doktersbriefje"

Grohl neemt uitgebreid de tijd om nog eens terug te komen op het incident van twee jaar geleden. "Ik wilde niet afzeggen, maar de dokter dacht er toch anders over en ik na de operatie ook. Ik heb hier een doktersbriefje voor", aldus de frontman van de Foo Fighters, die naast fulltime rocker ook nog een begenadigd stand-upcomedian is.

"Jullie wisten dat we zouden terugkeren voor een avond zoals deze", klinkt het. Waarna de camera inzoomt op enkele fans vooraan die bordjes met: "Pas op, glad hier, niet vallen", in de lucht houden. Grohl kan er om lachen.  

Geen tijd om je te vervelen

Grohl stelt uitgebreid zijn muzikanten voor en laat hen allemaal een flard spelen uit een popsong waarin hun instrument het best tot zjin recht komt. Zo passeert onder meer een flard van "Another one bites the dust" van Queen voor de bassist. 

Intussen is ook "The pretender" al voorbij gekomen en een stukje uit "School's out" van Alice Cooper. Grohl en de zijnen nemen geen seconde rust, het ene nummer vloeit bijna naadloos over in het volgende. Tijd om je te vervelen is er niet tijdens de laatste show van Werchter. En de vraag die je je constant stelt, is: hoe goed is deze band? Hier, vanavond? Op Glastonbury zag het er ook al redelijk indrukwekkend uit, maar Werchter kan er vanavond zeker aan tippen. Meebrullen, klappen, springen, iedereen op de wei doet het, quasi de hele tijd. 

Voor je het door hebt, zijn we een uur ver in de show. Tijd voor "Walk". "We zijn het slot van het festival zeker", vraagt Grohl. "Dan zullen we dat er maar van maken." "These days" volgt. En daarna eentje voor de echte Foo Fighters-fans: "Skin & bones", met een zalig orgelriedeltje, een accordeonsolo en een zotte climax. 

Dan mag Allison Mosshart van The Kills -eerder op de dag ook op Werchter- nog even komen meezingen. Ze is te horen op het nieuwe album van de Foo Fighters "Concrete and gold". Mosshart en Grohl delen een microfoon en de vonken spatten ervan af. 

"Monkey wrench" op door fans gesigneerde gitaar

Tijdens "Arlandria" maant Grohl het publiek aan ook eens stil te zijn. Je kunt een speld horen vallen op de wei. De wil van de meester is wet. 

Grohl kreeg eerder op de avond van Stijn Van de Voorde van Studio Brussel een door fans gesigneerde gitaar en beloofde er vanavond op te spelen. Het wordt één van de topmomenten van de show. Hij doet het in "Monkey wrench" dat een lang uitgesponnen jam mee krijgt, wanneer Grohl zich een weg baant tot aan de geluidstoren. 

Alle lichten gaan uit en de wei wordt instant verlicht door tienduizenden iPhones. En oh ja, "Monkey wrench" is dan nog altijd bezig.

"Bisrondes zijn tijdverlies"

Even later geeft Grohl mee dat Foo Fighters niet aan bisrondes doet. "Dat is tijdverlies. Wij spelen gewoon door zolang we mogen. "Wheels" volgt." En de nieuwe single "Run". En "This is a call". "Ik weet dat ik jullie gevraagd had om ook eens stil te zijn, maar ik hou er meer van wanneer jullie luid zijn", geeft Grohl als advies. "Ik heb geen andere optie dan elke avond luid te roepen, ik heb de best fucking job in the world", waarna hij "Best of you" inzet. De oe-oe-oehs galmen over de wei. 

Het concert nadert zijn einde. "Wij komen altijd terug", zegt Grohl. "Wij zeggen nooit echt vaarwel." "Everlong" is het laatste nummer van het concert. Foo Fighters geven energie en rauwe power en kregen die vanavond ook dubbel en dik terug van het Werchterpubliek. Tijdens het slotnummer wordt het traditionele vuurwerk afgestoken. Werchter 2017 zit erop en kreeg een headliner zoals er hier niet elk jaar eentje passeert. 

Meest gelezen