Duizenden demonstranten in aanloop naar G20-top in Hamburg

Naar aanleiding van de G20-top volgend weekend in Hamburg zijn zo'n tienduizend demonstranten de straat opgetrokken in de Hanzestad. De betoging in de regen verliep vreedzaam.
AFP or licensors

Op de middag waren volgens een politiewoordvoerder al 4.000 mensen opgedaagd, later werden er dat 10.000 volgens de politie. Volgens de organisatoren zijn er "veel meer" dan 10.000 demonstranten opgedaagd.

De betogers droegen bordjes mee met slogans als "Vecht tegen armoede", "Stop steenkool", "Planeet aarde eerst" en tegen de belastingparadijzen voor de rijken. 

De betoging van vandaag, vijf dagen voor het begin van de G20-top, was de eerste van 30 demonstraties waarvoor een vergunning is aangevraagd. Ze werd georganiseerd door "Protest Golf G20". Andere betogingen volgende week dragen als naam "Welkom in de hel", en "G20 niet welkom".

De betoging van vandaag is vreedzaam verlopen. De politie haalde wel een aantal demonstranten weg die de toegang tot het stadhuis blokkeerden.

De Duitse overheid heeft 21.000 politieagenten uit heel het land opgetrommeld om de veiligheid van de G20-top te waarborgen. Ze vreest dat de protesten gewelddadig zouden kunnen worden zoals dat in Genua in Italië het geval was tijdens de G8-top in 2001. Bij die protesten werd een betoger doodgeschoten, honderden andere mensen raakten gewond.

De G20-top op vrijdag en zaterdag brengt onder meer de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Turkse en Russische evenknie Recep Tayip Erdogan en Vladimir Poetin samen rond de tafel. De hele week zijn protestacties gepland.

Onder meer handel en protectionisme zullen hoog op de agenda staan op de bijeenkomst van de twintig grootste handelslanden.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors