Graf van Lady Diana gewijd op haar 56e verjaardag

De prinsen William en Harry hebben gisteren in alle beslotenheid een plechtigheid bijgewoond op het familiedomein van de Spencers in Althorp, waar hun moeder begraven is. De aartsbisschop van Canterbury heeft het graf gewijd. Deze zomer is het 20 jaar geleden dat prinses Diana overleed. Zaterdag zou ze 56 jaar geworden zijn.
Diana ligt begraven op een eilandje te midden van een meer op het landgoed van haar broer, Charles Spencer.

Op 31 augustus 1997 kwam prinses Diana samen met haar vriend Dodi Al Fayed en taxichauffeur Henri Paul om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs. Ze werd begraven op het familielandgoed van de Spencers in Althorp, in het Engelse graafschap Northamptonshire. Diana is daar opgegroeid, haar broer Charles woont er nu.

Gisteren zou "Lady Di" 56 jaar geworden zijn. Ter gelegenheid daarvan is haar graf in Althorp Estate gewijd in een besloten dienst, bijgewoond door haar kinderen, prins William en prins Harry. Ook Williams vrouw Catherine en hun kinderen George en Charlotte waren daarbij, net als leden van de familie Spencer zelf.

Kroonprins Charles, Diana's ex-man, en zijn echtgenote Camilla waren afwezig, zij zijn momenteel op bezoek in Canada voor de feestelijkheden omtrent het 150-jarige bestaan.

Renovatie

Diana kreeg een laatste rustplaats in een ommuurd park op het landgoed van de Spencers, meer bepaald op een klein eilandje in het park, te midden van een meer. Haar begraafplaats is niet toegankelijk voor het grote publiek.

De site onderging onlangs een grondige, peperdure renovatie nadat Darren McCrady, de voormalige chef-kok van het Britse koningshuis, de vervallen staat ervan aangeklaagd had. Hij postte foto's op Twitter van het herdenkingsmonument op het eilandje, bedekt onder een laag mos.

(lees verder onder de tweet)

De wijdingsdienst werd geleid door Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, de religieuze leider van de anglicaanse kerk. Er zijn geen foto's omdat de dienst in intieme kring gehouden werd.

Royalty-fans legden gisteren ook bloemen, ballonnen, foto's en kaartjes neer aan de poorten van Kensington Palace, waar Diana tot 1997 gewoond heeft.

Prins William, Kate en hun twee kinderen gebruiken Kensington Palace nu als uitvalsbasis als ze in Londen verblijven, later dit jaar nemen ze er definitief hun intrek.