In Zuidoost-Europa doet hitte er nog een schepje bovenop: tot 45 graden

In West-Europa is de hittegolf alweer een tijdje achter de rug, maar nu is de Balkan aan de beurt. Zuidoost-Europa kreunt onder temperaturen die hier en daar de 40 graden ruim overschrijden. In Bulgarije zijn al vijf mensen omgekomen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Een hogedrukgebied, met warme, stabiele lucht, hangt nu boven Zuidoost-Europa. In Bulgarije, Griekenland en Turkije lopen de temperaturen op tot 40 graden en meer. De hoogste temperatuur, 45 graden, werd gemeten in de Turkse steden Antalya en Akhisar.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ook op veel plaatsen in Griekenland werd het de voorbije dagen 43 graden. In Athene is er sprake van een verhoogde ozonconcentratie. De overheid roept risicogroepen als ouderen, kinderen en mensen met ademhalingsproblemen op om binnen te blijven en verplaatsingen te vermijden. Veel inwoners van de hoofdstad hebben hun voorzorgen genomen en hebben de stad eerder al verlaten, op zoek naar minder vervuilde lucht aan de kust of op de nabijgelegen eilanden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In Bulgarije zijn door de hitte al vijf mensen omgekomen. De hulpdiensten in de hoofdstad Sofia moesten uitrukken voor honderden mensen die onwel waren geworden door de hoge temperaturen.

De bevolking krijgt de raad om overdag binnen te blijven en de hulpdiensten enkel te bellen als het echt nodig is. Sofia heeft al jaren een chronisch gebrek aan ziekenwagens. Ongeveer 25 ploegen verzekeren de dienst in de stad die twee miljoen inwoners telt. 

Ook in Macedonië, Kroatië, Albanië, Roemenië en het zuiden van Italië is het bloedheet.