Israëlische oud-premier Ehud Olmert weer op vrije voeten

In Israël is oud-premier Ehud Olmert vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat een celstraf van 27 maanden uit na een veroordeling wegens corruptie, maar is vervroegd vrijgelaten om gezondheidsredenen. Hij was al enkele keren naar het ziekenhuis gevoerd met hartklachten.

Een zichtbaar vermoeide Olmert verliet de gevangenis in de buurt van Tel Aviv langs en achterdeur. Hij is in een auto gestapt met onbekende bestemming.

Als burgemeester van Jeruzalem heeft Olmert steekpenningen aangenomen in verband met een vastgoedproject. Hij zou ook de rechtsgang hebben belemmerd.

Ehud Olmert was een van de kopstukken van de conservatieve Likoed-partij. In 2005 volgde hij toenmalig premier Ariël Sharon, toen die centrumpartij Kadima oprichtte. Hij volgde Sharon op als regeringsleider nadat die door een beroerte in een diepe coma was beland. 

Olmert is de eerste Israëlische oud-premier die naar de gevangenis moest. Eerder was al gewezen president Moshe Katzav, naar de cel gemoeten omdat hij vrouwen zou hebben lastiggevallen.