Klimaatverandering treft VS even hard als "Grote Recessie"

Als de klimaatverandering niet wordt aangepakt en de opwarming van de aarde zich doorzet, zal het fenomeen de Amerikaanse economie hard treffen en de ongelijkheid binnen het land nog groter maken. Vooral het zuiden, het midwesten en de kusten rond de Golf van Mexico zullen het hard te verduren krijgen.
AP2011
De bodem van het O.C.Fisher-meer in San Angelo in Texas in 2014.

Dat blijkt uit een omvangrijke studie van verschillende Amerikaanse universiteiten in het gezaghebbende tijdschrift Science.

De studie schetst geen vrolijk beeld van de impact die de klimaatverandering in petto heeft voor de Amerikaanse economie: verliezen, herstructurering, herlocatie van de industrie en een toenemende ongelijkheid.

Het team van wetenschappers maakte gebruik van meer dan honderd verschillende klimaatprojecties en berekende voor alle county’s in de VS de gevolgen van hogere temperaturen, veranderende neerslagpatronen en stijgende zeespiegel voor onder meer de landbouw, volksgezondheid, energieconsumptie en werkgelegenheid.

(lees voort onder de foto)

Copyright: AP

Verdorde maïs in Tomball in Texas in 2011. In dat jaar werd 70 procent van de weiden en het graasland in de staat omschreven als "in zeer slechte toestand", wat betekent dat er nauwelijks nog voedsel voor het vee te vinden was.En ook de oogst van voedergewassen als maïs viel tegen door de droogte.

Arizona en Texas

Elke graad opwarming kan de Amerikaanse economie jaarlijks bijna een percent van het bruto binnenlands product (bbp) kosten tegen 2080.

Maar dat cijfer verbergt bijzonder grote verschillen. De ergst getroffen county’s, vooral in staten als Arizona en Texas, die nu al met een warm klimaat kampen, kunnen hun bbp zien krimpen met maar liefst 10 tot 20 procent.

De economische activiteit verlegt zich dan naar koelere regio’s, zoals de noordelijke en hoger gelegen staten, die ook voordeel halen uit zachtere winters.

(lees voort onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Een nevelinstallatie op straat in Tempe in de staat Arizona op 19 juni van dit jaar. In die periode werden er temperaturen van 48 en 49 graden opgetekend in Arizona.

"Bijzonder duur"

"Een ongebreidelde klimaatverandering zal bijzonder duur uitpakken voor grote delen van de VS", zegt Solomon Hsiang, hoogleraar Beleidswetenschappen aan de Universiteit van Berkeley en een van de auteurs van de studie. "Als we voortgaan op het huidige traject, kan dat resulteren in de grootste transfer van rijkdom ooit van arm naar rijk in dit land."

Geografisch is er een duidelijk verschil: terwijl het noorden van de VS oranje tot lichtgroen kleurt, kleurt het zuiden dieprood.

"Als er geen grote inspanningen worden gedaan om de uitstoot terug te dringen, zullen de kusten rond de Golf van Mexico een zware slag te verwerken krijgen", zegt mede-auteur Robert Kopp, hoogleraar Planetaire Wetenschappen aan de Rutgers University. "De kusten staan bloot aan de stijgende zeespiegel en met name orkanen die in hevigheid toenemen. De toenemende hitte zal onder meer de criminaliteit in de hand werken, de productiviteit van werknemers verlagen, de kosten voor airconditioning verhogen en het leven van mensen in gevaar brengen."

(lees voort onder de foto)

Een overstroomde straat in Miami Beach, Florida in 2014. In dat jaar waarschuwde de National Oceanic and Atmospheric Administration dat "nuisance flooding", "vervelende overstromingen" die niet veel schade aanrichten maar wel veel overlast veroorzaken, meer en meer zouden voorkomen in bepaalde kustgebieden, door een combinatie van een sterke El Niño, en de gestegen zeespiegel als gevolg van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde.

"Grote recessie"

De impact voor de Amerikaanse economie zal vergelijkbaar zijn met die van de "Great Recession", waarschuwen de wetenschappers, met het verschil dat de problemen niet verdwijnen na een tijd – en dat de armste regio’s vele malen harder getroffen zullen worden. De "Great Recession", de grote recessie, is de financiële en economische crisis op het einde van de jaren 2000 en in het begin van de jaren 2010.

"De ‘verborgen’ kosten van CO2 zijn niet langer verborgen omdat we ze duidelijk zien in de data", zegt mede-auteur Amir Jina van de Universiteit van Chicago. "De uitstoot van onze wagens en energiecentrales is de Amerikaanse economie aan het veranderen. Hier in het Midwesten zien we verliezen in de landbouw die vergelijkbaar zijn met de Dustbowl van de jaren dertig."

(lees voort onder de foto)

Huizen op een geërodeerd strand op Vilano Beach in Saint Augustine, Florida in 2015. De huizen die op het witte zandstrand zijn opgetrokken, balanceren nu vervaarlijk op een strook zand omdat het zeewater bij hoge vloed tot aan de voordeur komt. Saint Augustine is een van de vele chronisch overstroomde gemeenschappen aan de kust van Florida, en de overheden van die verschillende gemeenten vrezen dat hun gebouwen en economieën de komende tientallen jaren nog meer overstroomd zullen worden door het stijgende zeewater.

Rekenkracht

De studie, gebaseerd op 29.000 simulaties van de Amerikaanse economie, was enkel mogelijk door de enorme rekenkracht die computers momenteel bezitten. "We zouden dit niet hebben kunnen doen zonder de huidige revolutie in databeheer en -verwerking", zegt mede-auteur James Rising van de Universiteit van Berkeley. "Dankzij deze middelen kunnen we voor het eerst een blik werpen op de toekomst."

Die unieke kijk op de volgende decennia moet een signaal zijn voor beleidsmakers, zeggen de onderzoekers. "We nemen vandaag beslissingen over de levens die wij en onze kinderen willen leiden. Mocht de computerrevolutie twintig jaar later gekomen zijn, dan hadden we nu niet kunnen zien wat voor een economische put we aan het graven zijn voor onszelf."

Verdorde maisvelden in de buurt van Bennington, Nebraska, in 2012. In dat jaar kenden Iowa en Nebraska, twee van de staten in de VS die het meeste maïs produceren, een enorme droogte.