Londen wil af van internationaal visserijakkoord

Groot-Brittannië gaat zich terugtrekken uit het internationale visserijakkoord waardoor Ierse, Nederlandse, Franse, Duitse en Belgische vissersschepen in een zone van 6 tot 12 mijl voor de Britse kust mogen vissen.

De "London Fisheries Convention" dateert van 1964, vóór Groot-Brittannië deel uitmaakte van de Europese Unie. Dat Londen zich ook uit dit akkoord wil terugtrekken, heeft alles te maken met de aankomende brexit, waardoor Britse schepen niet langer zullen mogen vissen in de zone van 6 tot 12 mijl voor de Europese kustlijn.

Volgens de Britse minister van Leefmilieu Michael Gove moet Londen weer de volle controle over de Britse wateren en moet Groot-Brittannië weer "een onafhankelijke kuststaat" worden als het uit de EU stapt. 

Nog volgens Gove is de gemeenschappelijke Europese visserijpolitiek een ecologische ramp en komt het erop aan om in de toekomst duurzame vispopulaties te kweken.

Barrie Deas van de Britse National Federation of Fishermen's Organisations reageert positief aan de Britse omroep BBC: "Dit is goed nieuws dat nodig is om het Verenigd Koninkrijk weer bevoegd te maken voor de eigen economische zone."

In een reactie heeft de Europese Commissie laten weten dat ze "nota neemt" van de Britse beslissing. Tegelijk geeft de Commissie aan dat ze van mening is dat het verdrag al vervangen is door de Europese wetgeving.

De milieu-organisatie Greenpeace is er helemaal niet van overtuigd dat het visserijakkoord opzeggen ook goed zal zijn voor de duurzaamheid. Will McCallum van Greenpeace heeft het bij de BBC over "veel gedoe over niets" en wijst erop dat er twee jaar onderhandeld zal moeten om uit het akkoord te kunnen stappen. 

"Niet verrassend"

De plannen van de Britse regering om het visserijverdrag op te zeggen, komen niet bepaald als een verrassing voor de Rederscentrale. Voor Emiel Brouckaert, de directeur van deze belangenorganisatie van de Vlaamse visserijsector, is het sinds de uitslag van het brexit-referendum duidelijk dat een dergelijke aankondiging er zat aan te komen.

Het verdrag verleent schepen uit onder meer België toegang tot een deel van de Britse territoriale wateren. "Het gaat om de helft van onze omzet die zo getroffen kan worden", zegt Brouckaert.

Het akkoord van 1964, nog voor de Britse toetreding tot de EU in 1973, laat vissers uit Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland en Nederland toe te vissen in de zone tussen 6 en 12 zeemijl voor elkaars kusten. Door het akkoord op te zeggen, kunnen vissers uit de vijf andere landen dus niet meer vissen in die zone voor de Britse kust. Anderzijds verliezen de Britse vissers dat recht voor de kust van de vijf andere landen. Volgens de Britse regering vingen Franse, Belgische, Duitse, Ierse en Nederlandse vissers in 2015 zowat 10.000 ton vis binnen 12 zeemijl.

"Dit is een klein onderdeel van het hele complexe gegeven dat het Europese visserijbeleid is", aldus Brouckaert. "Het is dan ook heel moeilijk te voorspellen wat de impact zal zijn nu de Britten dit verdrag opzeggen."

Sinds de uitslag van het brexit-referendum heeft de sector over de landsgrenzen heen de handen in elkaar geslagen om het belang van de visserij duidelijk te maken aan de brexit-onderhandelaars. De alliantie telt nu al acht leden, en met Portugal heeft zich onlangs een negende land aangediend. "We beseffen dat de visserij niet het belangrijkste thema is in de brexit-onderhandelingen, maar zullen de komende dagen en weken van ons laten horen", zegt Brouckaert.