Macron brengt tweede bezoek in twee maanden aan Mali

De Franse president Macron is al voor de tweede keer sinds hij staatshoofd is op bezoek in Mali. Hij neemt er deel aan een top van vijf Sahel-landen die willen samenwerken in de strijd tegen extremistische terreurbewegingen. Vóór de start van de top heeft een aan al-Qaeda gelinkte groep een video vrijgegeven met beelden van zes ontvoerde buitenlanders.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De top wordt voorgezeten door de Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta. Naast Mali zijn Niger, Tsjaad, Burkina Faso en Mauretanië vertegenwoordigd, samen ook wel de Sahel-G5 genoemd.

De staatshoofden plannen een samenwerking in de strijd tegen extremistische terreurbewegingen in de regio. De strijdmacht moet bestaan uit 5.000 eenheden, gesteund door Frankrijk. "We moeten vastberaden samenwerken om terroristen en moordenaars uit te roeien", zei Macron bij de start van de top.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het woestijngebied in het noorden van Mali is sinds 2012 in handen van groeperingen die banden hebben met al-Qaeda. De Verenigde Naties hebben ongeveer 12.000 blauwhelmen in de regio, en er zijn ook zo'n 4.000 Franse soldaten actief. Aan die laatste bracht Macron een bezoek tijdens zijn eerste reis naar Mali in mei. 

Ontvoerders geven video vrij

Vóór de start van de top van de Sahel-landen hebben islamitische militanten een video vrijgegeven met beelden van zes ontvoerde buitenlanders, uit Frankrijk, Zwitserland, Roemenië, Australië, Colombia en Zuid-Afrika. 

De video duurt ruim een kwartier en is afkomstig van de aan al-Qaeda gelinkte groep JNIM. Wanneer hij is opgenomen, is onduidelijk.