Nieuwe app biedt tips voor strengere rij-opleiding

De Vlaamse overheid lanceert een nieuwe app, om kandidaat-automobilisten concrete tips te geven voor hun rij-opleiding. De app, met de naam Rijbewijzer, heeft ook aparte adviezen voor begeleiders van jongeren die bezig zijn met de opleiding. Daarnaast komt er ook een speciaal handboek met tips. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) hoort deze aanpak bij de nieuwe rijopleiding, die vanaf oktober ook minstens negen in plaats van drie maanden moet duren. Het gebruik van de nieuwe app is wel niet verplicht.

Weyts kondigde vrijdag al aan dat hij de gratis rij-opleiding op scholen af gaat schaffen en wil vervangen door digitale alternatieven. Rijbewijzer is daar de concrete uitwerking van. De N-VA-bewindsman zegt verder dat hij het Belgische systeem van de vrije begeleiding wel wil behouden, maar dat ook voor hem meer ondersteuning nodig is.

“We willen ervoor zorgen dat men de goede praktijken doorgeeft en ouders of andere begeleiders een goede omkadering hebben en de beste praktijken doorgeven”, aldus Weyts. 

Rijbewijzer is eenvoudig te downloaden en geeft in totaal 59 oefeningen, die zijn te gebruiken tijdens een testrit. Ook is de keuze te maken tussen een dag- of avondrit. Verder is er de mogelijkheid om oefeningen op verschillend niveau te doen. De bediening van de app moet wel alleen gebeuren als de auto stilstaat.

De verscherping van de eisen voor de rij-opleiding past in het streven van de Vlaamse regering om het aantal verkeersdoden fors te verminderen. Weyts spreekt van de “schande” van vierhonderd dodelijke slachtoffers op Vlaamse wegen in 2014.

Door jongeren langer te laten oefenen, wil hij ook niet alleen de slaagkansen tijdens het rijexamen verhogen. "De eerste kilometers van beginnende chauffeurs zijn de gevaarlijkste, met de meeste ongevallen", aldus Weyts.

Meest gelezen