Qatar verwerpt ultimatum van andere Arabische landen

‘Qatar steunt terroristische organisaties’. Een scherpe beschuldiging van onder meer Saudi-Arabië, Egypte en de Verenigde Emiraten. En dus kreeg Qatar een week om te voldoen aan een lijstje met tien eisen. Te nemen. Niet te laten.

Het kleine Qatar werd door zijn enige machtige buurland Saudi-Arabië economisch in de tang genomen. De enige landgrens ging toe en vliegtuigen van Qatar werd de toegang tot het luchtruim ontzegd. Plots stond Qatar helemaal geïsoleerd en moest het voedsel importeren via een luchtbrug. Turkije en Iran schoten te hulp en stuurden extra cargovliegtuigen met voedsel.

Ultimatum loopt af

De publieke lijst met eisen is vernederend voor Qatar. Zo moet Qatar afstand nemen van de aartsrivaal van Saudi-Arabië, Iran. Het moet ook een Turkse militaire basis sluiten en ook de kritische en erg populaire nieuwszender Al-Jazeera moet toe.

Die zender speelde overigens een erg belangrijke rol bij de revoluties en opstanden vijf jaar geleden in de Arabische wereld. Dat laatste werd niet in dank afgenomen door Egypte, waar het leger intussen de touwtjes weer steviger dan ooit in handen heeft. Verder moet Qatar een boete betalen en verschillende onderdanen uitleveren of arresteren.

De emir van Qatar gaf aan dat het ultimatum niet kan worden aanvaard omdat dat het einde van de soevereiniteit van zijn land zou betekenen. Hij wijst er ook op dat de internationale orde niet toelaat dat grote landen (lees: Saudi-Arabië) kleine landen (lees: Qatar) zomaar economische en militair onder druk kunnen zetten.

Verder onderhandelen

Amerika probeert intussen op de achtergrond te onderhandelen, maar sinds het bezoek van president Trump eerder dit jaar aan Saudi-Arabië lijkt dat land een vrijgeleide te hebben gekregen van Amerika om ‘orde op zaken te zetten’ in de regio. Qatar is al langer een luis in de pels voor de uiterst conservatieve soennitische Golfstaten. Dat het goeie relaties onderhield met aartsvijand Iran werkt als een rode lap voor Saudi-Arabië.

Het is niet duidelijk hoe het nu verder moet. De emir vreest wel niet voor een militaire interventie van Saudi-Arabië. De beurs van Qatar zakt intussen verder in het rood.