Rode Kruis: "Festivalgangers hebben onze tips goed opgevolgd"

Het Rode Kruis Vlaanderen heeft tijdens deze editie van Rock Werchter 4.000 à 5.000 festivalgangers verzorgd. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Echt opvallende zaken zijn er niet gebeurd. "Door het weer drinken de mensen wel minder alcohol", is er te horen. "Ook mensen met uitdrogingsverschijnselen zijn er dit jaar veel minder."

Het Rode Kruis Vlaanderen is massaal aanwezig op Rock Werchter. De hulporganisatie zet zo'n 1.300 vrijwilligers in verspreid over de verschillende dagen van het festival. Ook morgen zijn die nog paraat. Er worden ook 56 ziekenwagens ingezet. Festivalgangers kunnen terecht op 5 hulpposten op het terrein en de camping. De vrijwilligers van het Rode Kruis doen ook rondes op de festivalweide om mensen de eerste zorgen toe te dienen.

"Momenteel hebben er 4.000 à 5.000 mensen hulp gezocht bij ons", zegt Mario Huyskens coördinator van het Rode Kruis in Vlaams-Brabant. "Het gaat bijvoorbeeld over mensen die binnenkomen met kleine schaafwonden, snijwonden of brandwonden. En natuurlijk ook festivalgangers die gevallen zijn." Bijzonderheden onthoudt Huyskens niet. "Vorig jaar was een van de natste edities, maar dit jaar was normaal voor onze werking."

Het wisselvallige weer heeft ook zijn voordelen. "Er wordt veel minder alcohol gedronken dan met het warme weer. Er zijn natuurlijk ook minder mensen met uitdrogingsverschijnselen bij deze lagere temperaturen", zegt Huyskens. "De mensen zijn ook rustiger. Mocht het elke dag regenen dan zijn de mensen meer teleurgesteld. Als het elke dag warm zou zijn, raken ze sneller geagiteerd. We hadden op voorhand een aantal tips meegegeven en de festivalgangers hebben die nauwgezet opgevolgd."