Zat u dit weekend op een festivalweide? Zo bent u weer helemaal mee

Bij een zeilongeluk voor Oostende zijn twee mensen omgekomen. In Düsseldorf is de 104e Ronde van Frankrijk van start gegaan. Staatshoofden en regeringsleiders brachten een laatste hulde aan Helmut Kohl in het Europees Parlement. De Amerikaanse president Donald Trump liet zich weer helemaal gaan op Twitter. En dan was er nog wat muziek in Werchter. Met dit nieuwsoverzicht bent u weer helemaal mee.

Rock Werchter: een vier dagen durend muziekfeest

Het eerste weekend van juli was al meteen een druk festivalweekend,  Rock Werchter als orgelpunt. 4 dagen lang muziek, met 77 optredens 3 verschillende podia. Elke dag komen 88.000 festivalgangers naar het festivalterrein, van wie velen uit het buitenland. 52.000 daarvan verblijven op een van de campings.

Belgische bands maakten het mooie weer, onder wie Bazart, Het Zesde Metaal en Tourist LeMC. Maar ook Kings of Leon, Arcade Fire en Radiohead kregen duizenden fans aan het zingen, dansen en genieten. Zondag sluit het festival af met Foo Fighters én met vuurwerk.

Zeiljacht kapseist voor Oostende

Zaterdag kapseisde het Nederlandse zeiljacht Capella voor de kust van Oostende. Het nam deel aan een wedstrijd die 's nachts gevaren wordt. Twee opvarenden zijn verdronken, drie anderen konden worden gered. Een zesde opvarende, een 18-jarige jongen, is nog altijd vermist.

Het schip is intussen geborgen en ligt aan de kade in Oostende. Vermoedelijk vormt een breuk in de kiel de oorzaak van het ongeluk. Verder onderzoek moet meer uitsluitsel daarover brengen.

De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst filmde de reddingsactie:

Trump kan het tweeten niet laten

De Amerikaanse president Donald Trump ging afgelopen weekend op Twitter weer volop de confrontatie aan met journalisten en televisiezenders. Hij beledigde twee presentatoren van de MSNBC-talkshow "Morning Joe" en deed daar ondanks felle kritiek later nog een schepje bovenop.

De tweets van Trump leveren hem veel weerstand op, van politici en commentatoren, van Democraten en Republikeinen. Het lijkt de president niet te deren. In een nieuwe reeks tweets verdedigde hij zijn gebruik van sociale media nog: "mijn gebruik van sociale media is niet presidentieel, het is modern presidentieel".

In een adem haalde hij nogmaals uit naar wat hij de "fake" en "frauduleuze" mainstream-media noemt. "Ze doen hard hun best om Republikeinen en anderen ervan te overtuigen dat ik geen gebruik zou mogen maken van sociale media. Maar weet: ik won de verkiezingen in 2016 met interviews, toespraken en sociale media."

Elio Di Rupo roept op tot eenheid

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft zondag op een speciaal partijcongres opgeroepen tot eenheid. De PS ligt zwaar onder vuur door een reeks schandalen in Luik en Brussel. "Wij vechten al meer dan 130 jaar voor een rechtvaardigere wereld", zei een strijdvaardige Di Rupo. "De fouten van enkelingen zullen ons niet van richting doen veranderen."

De voorzitter van de Franstalige socialisten kondigde aan dat het partijbureau tegen 23 augustus met concrete hervormingsvoorstellen komt. In september volgt een partijcongres.

Tour gaat van start in Düsseldorf

Zaterdag is de 104e editie van de Ronde van Frankrijk van start gegaan. De "Grand Départ" vond plaats in Düsseldorf, in Duitsland, met een korte individuele tijdrit. Geraint Thomas (Team Sky) mocht zich op de eerste Tourdag tot winnaar kronen.

De tweede rit op zondag is er eentje met aankomst in Luik. Benieuwd wie de eerste rit in lijn op zijn naam mag schrijven. De Tour eindigt op 23 juli in Parijs, dan weten we of Chris Froome zichzelf opvolgt als eindwinnaar of dat een andere wielrenner met de prijzen gaat lopen.

U kunt alles over de Tour volgen bij onze collega's van Sporza.

Afscheid van Helmut Kohl

Tientallen staatshoofden en regeringsleiders woonden zaterdag in het Europees Parlement de begrafenisplechtigheid bij van Helmut Kohl. De gewezen bondskanselier van Duitsland overleed twee weken geleden. Hij wordt beschouwd als de vader van de Duitse hereniging na de Tweede Wereldoorlog en als een van de grondleggers van de Europese integratie.

Veel prominenten namen het woord en hadden niets dan lof voor Kohl. "Slaap zacht, mijn vriend. De belangrijkste les in het leven, is hetgeen we onze kinderen kunnen nalaten: vrijheid, vrede en veiligheid. Jij hebt goed werk geleverd in je leven", vertelde voormalig VS-president Bill Clinton in een persoonlijke boodschap.

Meest gelezen