Zweeds festival annuleert editie 2018 na nieuw seksueel geweld

In Zweden zal het muziekfestival Bråvalla volgend jaar niet doorgaan. Dat zeggen de organisatoren in een persmededeling. Als reden dragen ze verschillende gevallen van seksueel geweld aan tijdens de afgelopen editie. Ook vorig jaar kampte het festival met soortgelijke klachten.

Vijf jaar op rij heeft het festival Bråvalla in de buurt van Norrköping plaatsgevonden, maar de editie van afgelopen weekend was voorlopig de laatste. In een mededeling op hun website laten de organisatoren weten dat het festival volgend jaar niet doorgaat.

De reden zijn verschillende gevallen van seksueel geweld jegens vrouwen die op het festival aanwezig waren. Een vrouw zou zijn verkracht, een andere zou tot seks zijn gedwongen en verschillende andere vrouwen zouden zijn aangerand. De organisatie schrijft dat ze dit geweld betreurt en sterk veroordeelt. "We accepteren het niet op ons festival."

Ook vorig jaar doken verschillende berichten van seksueel geweld op Bråvalla op. De Britse band Mumford and Sons kondigde toen aan het festival te boycotten zolang de organisatie de veiligheid van vrouwen en meisjes niet kon garanderen. Naar eigen zeggen heeft die organisatie dit jaar alles gedaan om seksueel geweld te vermijden. Vergeefs, zo blijkt.

Uit "Het Journaal" van 6 juli 2016: